Sivut

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Tervonen testaa: Lumu -valotusmittari

Kuvaajan tärkeimmät frendit ovat kamera-assari ja valaisija. Kuvaajan tärkein työkalu on valotusmittari... ja joskus myös korvatulpat. Valotusmittareita on joka lähtöön ja nyt niitä saa jopa älypuhelimeen.

Lumu oli vuonna 2013 aloitettu Kickstarter-projekti, jonka tarkoituksena oli tuoda valotusmittari iOS- ja Android -puhelimiin. Takana on slovenialainen ryhmä kuvaajia, insinöörejä ja kuvauksen harrastajia. Rahoitus saatiin kasaan, tuote valmistui ja nyt sitä saa tilattua Lumun nettikaupasta. Tervonen tottakai klikkasi tilaa-nappia ja testaa mielellään Lumun. Tervonen osti tämänkin tuotteen omalla rahallaan, joten sponsorit kuulolla, Tervoselle saa lähettää roinaa ja vimpaimia testattavaksi. Yhteystiedot löytyvät täältä.


Lumu saapui ovelle DHL:n lähetin mukana ennätysajassa. Tilasin Lumun maanantaina klo 15  ja paketti saapui keskiviikkona klo 12.30. Vikkelää toimintaa siis.


Lumu saapui nätissä peltilaatikossa. Laatikko sisälsi itse mittarin lisäksi nahkakotelon ja kaulahihnan. Valotusmittari kiinnitetään puhelimen 3.5mm kuulokepistokkeeseen. Lumu toimii omalla sovelluksellaan, joka on ladattavissa AppStoresta. Vaihtoehtoina ovat: Lumu Photo, Lumu Video ja Lumu Pinhole. Itse, liikkuvan kuvan ammattilaisena, asensin ainoastaan Lumu Videon.


Monelle herää tässä vaiheessa kysymys: onko mittari tarkka ja vastaako se standardeja? Kollegani testasi Lumua rinta rinnan Sekonicin mittarin kanssa, eikä kuulemma heittoa ollut juurikaan. Internetin veijarit ovat myös testailleet Lumua hyvin kokemuksin ja on se uskottava: Lumu antaa samat lukemat kuin ammattilaismittarit, vaikka jossain still-kuvaaja -blogissa on moitittu, että pientä alivalotusta Lumu paikkapaikoin suosii. Sovelluksessa pystyy kalibroimaan mittarin, mutta siihen ei Tervosen skillit riitä - ainakaan vielä.

Kyllä Lumun kelpaa roikkua.
Laite on oikein näppärän kokoinen eikä vaadi pattereita. Lumu-sovelluksen käyttö on helppoa ja vaivatonta. Ainoa miinus siitä, ettei frame ratea voi muuttaa portaattomasti. Sovellus tarjoaa valmiita nopeuksia, joita voi valita pyyhkäisemällä sen sijaan, että oman haluamansa luvun voisi syöttää omaan kenttäänsä. Saa pyyhkiä aikalailla päästäkseen 25 fps:stä 100 fps:ään.. Huh! Sovelluksessa voi määrittää frame raten, suljinajan ja ISO-luvun. Myös ND-filttereille on oma säätimensä.

Lumu Video -näkymä.
Yleisesti ottaen Lumu on varsin mukava yllätys. Varsinaista kenttäkokemusta ei vielä tätä kirjoittaessa ole, mutta sitäkin innokkaampana odotan kuvauksia Lumun kanssa. Laite kulkee mukavasti mukana pienen kokonsa nähden. Käyttäjäkokemukset webissä kertovat, ettei Lumu kytkeydy puhelimiin, joissa on erikoiskuoret. Stereoplugi on ilmeisesti nafti erikoiskuorien kanssa. Tervosen slim-kuorella suojattuun iPhoneen Lumu upposi kuin puujalkavitsi merirosvoon (tässä oli aluksi härski vitsi, mutta poistin sen).

Lumua saa joko mustana tai hopeisena.

Protip: jos haluaa varjella Lumua kolhuilta, voi nahkakotelon kiinnittää roikkumaan kaulahihnasta.

Hinta: 149 €, ilmaiset postikulut.

Arvio: Hyvä peli! Kunhan vielä päivittävät ja kehittävät sovellusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti