Sivut

tiistai 27. maaliskuuta 2018

Tervonen! testaa: Orelo -korvatulpat

Alkusanat
Pitkään ns. "joulukuusimallisia" korvatulppia käyttäneenä punk rock -basistina aloin hermostumaan tulppien epätasaisesta äänenlaadusta. Joskus fengshui oli hyvä, kun tulpat asettuivat luonnollisesti korvakäytävään. Toisinaan tulpat menivät hieman vinoon lytäten tulpan läpi kulkevan reiän täysin kiinni. Tällöin soundi alkoi muistuttamaan perinteisiä, täysin vaimentavia, keltaisia Ear-tulppia.

JJ Ironcock aka Manskun Nyrkki (tuttu pizza-arviosta) suositteli kovana rumpalina Orelon valettuja korvatulppia. Hän kehui, kuinka Oreloilla kuuli laulun ja soittimet, eikä päätä vihlonnut vinkaisut tai kierrot.

Hinta kuumotti alkuun, koska korvatulpat ovat taipuvaisia häviämään esiintymislavalle. Vai ovatko soittajat taipuvaisia hävittämään tulppia? Se riippuu paljonko soittaja on juonut alkoholia ja siihen vaikuttaa muuttuja: paljonko alkoholia on ollut tarjolla.

Tätä laskutoimitusta ratkoessani varasin alitajuisesti ajan Orelon vastaanotolle ja tein ostopäätöksen.

Käynti Orelossa
Värivaihtoehtoja. Kirkkaat erottuvat baarin lattialta.
Homma hoitui ketterästi. Sain esittelyn eri tulppavaihtoehdoista ja väreistä sekä filtteristä, jotka pitivät huolen, kuinka paljon äänenpainetta korvaan pääsee ja ei pääse – tärkeitä taajuuksia kuitenkaan leikkaamatta.

Filttereiden sijaan oli myös mahdollisuus tilata korvamonitoreihin yhteensopivat tulpat. "Niihin voi kuristua ja ne jäävät jalkoihin", tuumasi Tervonen ja tilasi vähiten teknisimmät Orelon b-malliset tulpat, -15 -filttereillä, joka olivat oiva valinta rock-musiikkiin.

Kustomoituja tulppia varten oli luotava muotti korvakäytävästä. Tätä varten korvat tarkistettiin, ettei korvissa esiintynyt mitään esteitä. JJ Ironcock oltiin kuulemma passitettu korvahuuhteluun liiaallisen vaikun takia. Sillä määrällä vaikkua ei tulppia olisi tarvittu rumpujen takana, mutta vaikku alkoi häiritsemään JJ:n seurapiirielämää... (Harhailin vaikkuun, anteeksi.) Kun korvat todettiin puhtaiksi, niihin asennettiin pieni vanunpala estämään massan valuminen syvemmälle. Sitten massaa turautettiin korviin aika isolla ruiskulla ja annettiin kuivua n. 3 minuuttia. Tämän jälkeen klimpit irrotettiin korvista ja homma oli asiakkaan osalta valmis. Niistä klimpeistä sitten valettiin muotit, joihin tulpat ja filtterit sovitettiin – täysin käsityönä.

Unboxing
Tervosen valinta oli "läpinäkyvä".
Siinähän sitten etsit niitä sieltä lattialta
Kuukautta myöhemmin tulpat saapuivat postilaatikkoon. Mukana tuli näppärä peltiboksi ja puhdistusvälineitä.

Tulpat ovat vesipestävät, kunhan muistaa irrottaa filtterit. Ne eivät siedä vettä. Tukkeutuvat ilmeisesti, jonka myötä kadottavat toimintakykynsä ja alkavat dempata soundia.









Käyttökokemuksia, joita päivitän sitä mukaan, kun pääsen kokeilemaan

Keikkayleisössä
Kävin kuuntelemassa Helsinkiläistä punk rock -yhtyettä ja kokemus oli hämmentävän hyvä. Eniten jännitti, putoavatko tulpat päästä ja häviävät baarin lattialle. Eivät pudonneet. Tulpat pysyivät päässä melko sitkeästi. Jopa niin sitkeästi, että korvia alkoi jomottamaan setin loppupuolella. Tottumiskysymys, tulpat kuulemma mukautuvat käytössä.

Jomotus oli kuitenkin sen arvoista. Keikka kuului niin hyvin kuin miksaaja pystyi soundin keikkapaikkaan luomaan. Otin välillä tulpat pois päästä ja kuuntelin hetken ilman niitä vertailun vuoksi. Laitoin tulpat takaisin päähän ja fiilis oli kuin joku olisi vain kääntänyt volumea hiljemmalle. Laulu kuului yhä, siinä missä kitara, basso ja rummutkin. En siis kokenut kadottavani mitään kokonaisuudesta.

Bänditreeneissä/lavalla
Päivitys 15.4.18: Nyt pari viikkoa käytössä olleet tulpat ovat näyttäneet puolensa. Erinomainen fiilis! Ei pysty edes ajattelemaan paluuta "joulukuusiin". Muutamat treenit ja yksi keikka takana. Tulpat istuvat hyvin, eikä ole ollut merkkiäkään lonksumisesta tai pelkoa irtoamisesta. Tuntuu myös, että aiemmin mainitsemani jomotus on kadonnut tyystin. Eli tehdasjäykkyys on ohitettu. Nyt olemme tulppien kanssa yhtä!

Yhteenveto
Tätä kirjoittaessa fiilis on hyvä. Kunhan tulpat päätyvät aina käytön jälkeen rasiaan ja rasia reppuun, niin tässä on tulpat moneksi vuodeksi. En tiedä löystyvätkö tulpat vuosien saatossa vai voiko korvakäytävän koko muuttua. Silti, tässä on ehdoton valinta aktiivisille live-musiikin ystäville.

Orelo valmistaa myös kuulosuojaimia moneen muuhunkin tarkoitukseen, kuten uintiin, teollisuuteen tai vaikka metsästykseen. Kannataa tsekata:

Tervosen testi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Orelon kanssa.

Orelo
https://www.orelo.fi/
Hämeentie 81-83
00550 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti