Sivut

lauantai 6. joulukuuta 2014

Tervonen testaa: Juustopäät - demo (1994)

Vai rakastuiko se tyttö sittenkin punk-Kariin?
Nyt, kun lo-fi on muodissa ja hipsterit keräilevät C-kasetteja, ja syntyy Tehosekoitinta imitoivia bändejä kuten Pää kii!, Teksti-TV 666 ja Erakossa, niin on aika nostaa esiin jotain alkuperäistä siltä aikakaudelta. Sain käsiini harvinaisuuden: Juustopäiden vuonna 1994 julkaistun demon.

C-kasetti sisältää 3 biisiä: Kun tyttö rakastui punkkariin, Elämän paloja ja Kylmä tuuli. Tällä kasetilla Juustarit saivat levydiilin - pojat olivat silloin n. 16-vuotiaita.

Tervoseltahan löytyy kasettidekki, joten tämän kuunteleminen hoitui yhtä kivuttomasti, kuin Spotifyn avaaminen. Luukku auki, kasetti sisään. Tämä toimenpide herättäisi isoja tunteita ja kysymyksiä nykynuorisossa. "Lol! Yolo, mitä vit sä just teit?" tai "tsekkaa tuon äijän ämppäriä! Hullun kokoinen ämppäri."

Kuuluu mekaaninen naksahdus ja nauha alkaa pyörimään. Kauittimista kuuluu kohinaa ja pian tuttu riffi pärähtää korville - Juustopääthän ne siellä. Tämä on musiikin kuuntelua konkreettisimmillaan (heti vinyylin jälkeen). Jumalauta, ne jätkät on taittanut omilla kätösillään nämä levynkannet.

Itse demon sisältö aiheutti lähinnä hämmennystä, kuinka hyviä jätkät olivat soittamaan 1994. Stemmat ja yhteensoitto pelasivat ja muutama ysäri skedepunk-koukkukin sieltä löytyi. Kasetti oli mitoitettu juuri kolmelle biisille sopivaksi, eli puoli päättyi samantien viimeisen biisin jälkeen. Sitten vain kasetin kääntäminen ja uusiksi. On näissä kaseteissa jotain omalaatuista ja viehättävää.

Kasetit tekevät hitaasti comebackia. UG-bändeille kasetin julkaisu on jopa kikkailua päästä esille. On huhuttu, että mm. Rancid olisi julkaisemassa C-kasettia uudesta levystään. Saa nähdä... Suomen kasettiskeneä hallitsee Skeletor Tapes, joka on tuttu laadukkaista julkaisuistaan.

Onko sinulla vielä dekki tallella? Näytä dekkisi! Show your deck! Kuvat kommenttikenttään tai porntubeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti