Sivut

lauantai 21. marraskuuta 2015

Focus Pulling Tips 22

Jakso 22 - "How to Camerimage"

Elokuvaajien kerman vuosittainen kokoontuminen Puolassa on ollut monesti mielessä, mutta sinne ei Tervonen ole eksynyt ennen tätä syksyä. Tervonen kävi testaamassa Camerimage elokuvafestivaalit ja tässä lyhyt kooste neljästä ensimmäisestä päivästä. Ensi vuonna pidemmäksi aikaa.

Iso kiitos kaikille sisältöön osallistuneille. Leikkauspöydän lattialle jäi paljon kamaa, joka ei mahtunut mukaan. Katsellaan niitä joskus keskenämme, Zubrowka-lasin äärellä.








perjantai 16. lokakuuta 2015

Focus Pulling Tips 21

Jakso 21 - "Using foreground objects I"

Kuvassa kuuluu olla etuala. Päivän vinkissä kannustetaan käyttämään ja kokeilemaan mitä ihmeellisimpiä asioita etualana, sekä etualan korotuksena.

Videon lopussa kuvaaja, Karpo Neugenboren, liha-etuala.







tiistai 11. elokuuta 2015

Focus Pulling Tips 20

Jakso 20 - "Knitting, lackered floors and Magliner bridge"



Juhlat! Kaksikymmentä jaksoa opetusvideoita kasassa! Kaiken lisäksi kesämeininki ja -fiilis. Tällä kertaa säästetään lattioiden lakkapinnat teipin repimiltä. Uskokaa pois - vaikka kyseessä on kamerateippi, on se joskus tarpeeksi ärhäkkää irroittamaan lakat puulattiasta. Juhlajaksossa muistutetaan myös ajankäytön hyödyntämisestä, kun näyttelijöiden maskeerauksessa kestääkin pidempään. Myös työergonomiaan liittyvä magliner-silta esitellään.


torstai 18. kesäkuuta 2015

Focus Pulling Tips 19

Jakso 19 - "High - camera rigging - anxiety"



Tervonen ei diggaa korkeista paikoista, mutta joskus joutuu viemään kameran ylös ja korkealle. Tällä kertaa tarjolla olisi korkeimmalla koskaan kuvattu opetusvideo. Homman nimi oli rigata RED Dragon 11 metrin korkeudessa olevaan palkkiin, hallin kattoon. Mukana oli onneksi ammatti-grip, joka valmisteli tukevan alustan kameralle. Tämän jälkeen kamera-ryhmä veti ylös sähköt ja kuvasignaalin. Nostimen kori heilahti jokaisesta painon siirrosta ja jalat puutuivat jännityksestä. Homma hoitui turvallisesti oikeilla välineillä ja kalustolla. Tervonen pysyttelee kuitenkin mielummin altaan reunalla, mojito kourassa.


torstai 4. kesäkuuta 2015

Maailman nopeimmat "stage handit"


Blossom Hill, veti taannoin yhden lukuisista yhteiskeikoistamme Kantiksessa, Helsingissä. Unity-hengessä backline hoidettiin yhdessä bändien kesken - kaikki toi jotain, niin saatiin keikat kasaan kivuttomasti.  Meillä oli myös kahden hengen roudarin liitto, hyvän ystäväni Heun aka Hwgnun (keyboard rage -nimi) kanssa. Roudarin liitto piti huolen, että keikat hoituivat ja backline liikkui. Ja roudarin liitto kirjoitetaan juuri noin, jos joku sitä miettii tässä vaiheessa.

Tässä hieno muisto, jota Tervonen, eivätkä muutkaan jonnet muistaneet. Video kertokoon olennaisen.

Tämä on Tervosen Formula 1 -mash up alkuperäisestä. Nauttikaa. Ja muistakaa seistä ystäväbändienne vierellä - tarpeeksi lähellä lavaa.


Loppukaneettina täytyy vain arvostaa ja ihailla Heun räjähtävää reaktioaikaa. Myös kundien poistumisessa huokuu matinkyläläinen ninjutsu ja ketteryys.



maanantai 25. toukokuuta 2015

Focus Pulling Tips 18

Jakso 18 - "Decent product packages and hi-speed fluids in the air"



Tuotekuvauksissa muovisten pakettien aiheuttamat kiillot ovat arkihaasteita. Kun mukana ei ole kiiltoja eliminoivaa dulling sprayta, on käytettävä luovuutta. Joskus kuitenkin luovuuskaan ei auta, joten tällä kertaa vinkkinä on todeta, miten EI kannata toimia. Käsirasvat ja saippuat kuuluvat siis vessaan.

Jakson toinen osio käsittelee ylinopeuskuvausten sotkuisuutta. Ei ole sellaista kuin "liika suojaus". Ylinopeuskuvauksissa roiskuu ja lentää, mutta siellä on hauskaa.

Focus Pulling Tips T-paitoja on kyselty. En ole teettänyt moisia, mutta jos löytyy enemmänkin kiinnostuneita, niin pistetään tuotantoon. Ottakaa yhteyttä maililla: mjtervonen [ät] hotmail [p] com


perjantai 8. toukokuuta 2015

Focus Pulling Tips 17

Jakso 17 - "Using body parts and tips for dolly shots"



Blogin 5000 katsomiskerran rajapyykki meni rikki! Juhlan kunniaksi FPT-arkisto aukesi jälleen ja sieltä löytyi muutama julkaisematon vinkki.

Tällä kertaa otamme haltuun vartalon osien mitat, jos läheltä ei löydy laseria tai rullamittaa. Myös dolly-ajojen ergonomia saa uuden merkityksen.


tiistai 14. huhtikuuta 2015

Focus Pulling Tips 16

Jakso 16 - "Advanced video village, negative bouncer and Pantter"



FPT täyttää vuoden! Kuusitoista jaksoa opetusvideoita vuodessa pistää muistelemaan menneitä työkeikkoja. Paljon on opittu ja paljon on vielä opittavaa. Tätä ei olisi ilman teitä, ystävät hyvät, katsojat parhaat! Juhlajakso tämä ei vielä ole, sillä Tervonen on edelleenkin sitä mieltä, että live-jaksoa täytyy kokeilla. Jos sinulta löytyy sovellus nimeltä Periscope ja Twitter-tili, lisää Tervonen seurattavaksi myös Periscopessa, niin olet valmis osallistumaan myöhemmin ilmoitettavaan liveen. Seuraamaan pääset Periscope-sovelluksen "people"-nappulan alta etsimällä suurennuslasisymbolilla käyttäjän mjtervonen. Jakso tullaan jakamaan myös tallenteena, mutta jakson sisältö muodostuu yleisön vuorovaikutuksesta. Joten live-FPT:tä ei tule ilman live-katsojia.

Sillä välin nauttikaa näistä kolmesta vinkistä, jotka taltioitu viime kuun ajalta.


torstai 9. huhtikuuta 2015

Tervosen lyhytelokuvia

Tässä vaiheessa kevättä on hyvä muistella hieman opiskeluaikoja Tervosen tekemien lyhytelokuvien parissa.

Nachtessen
Lyhäri valmistui vuoden 2007 keväällä. Tarkoituksena oli osallistua Kettupäivien alle 3-minuuttisten lyhäreiden kilpasarjaan. Sen vuoden aiheena oli viettelys. Palkintoja ei tullut, mutta paras festarisaavutus oli Pekingin lyhärifestarit, jonne Tervonen matkusti edustamaan. Pääsin jopa DV-magazinen haastatteluun, koska elokuvani oli kuvattu mini-DV:lle. Kyllä sitä juttua riitti puolalaisten kollegoiden kanssa, joiden elokuvat oli kuvattu 35mm filmille. Väitin kovasti, että Suomessa mini-DV oli kovin juttu siihen aikaan. Myös IIK!-kauhufestareiden palkinto, verinen lihanuija, oli mukava tunnustus lyhärin suosiosta. Nachtessen perustui Tervosen sketsisarjan, Kanahkan, vamppyyrisketsiin, jossa kreivi illastaa sivistyneesti ihmisten tavernassa.



Tervonen huudattaa 650 ihmistä Pekingissä.

Passengers
Tämä oli puhtaasti Marjut Rimmisen pitämän animaatiokurssin satoa, mutta käsikirjoitettu Kettupäivien alle 3-minuuttisten kilpasarjaan. Sen vuoden (2009) aihetta en tarkkaan muista, mutta jotenkin se liittyi vierailuun... Taisi olla matkustaja, koska tämä animaatio on saatettu nimetä sen mukaan. Palkintoja ei saatu tälläkään kertaa, eikä filmi lähtenyt kiertämään maailmaa festivaaleille. Karonkassa oli hauskaa kolmistaan työryhmän kesken.



Pokayoke
Yllä olevat lyhärit olivat siis opiskeluajan irroittelua ja harjoittelua. Myös irroittelumielessä tehty Pokayoke oli vuonna 2010 valmistunut opinnäytetyö, johon pistettiin todellakin all-in. Tavoitteena oli tehdä kunnianhimoinen genre-elokuva, joka oli harvinaisempi tyylisuuntaus kouluprojekteissa. Ja kunnianhimosuus oli ylipäätänsä harvinainen ja kielletty sana tuotantokokouksissa. Kameraksi saatiin (silloin uusi) RED One, joka oli myös meidän koulussa jotain uutta ja hienoa. Mukaan haettiin paljon yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistivat isomman budjetin lyhytelokuvan valmistumisen. Tämä olikin sitten festarihitti. Työryhmämme kiersi Eurooppaa ja parhaimmillaan meitä oli yhtäaikaa Englannissa, Saksassa ja Kiinassa. Isoja palkintoja ei irronnut erään tsekkifestarin jury awardia lukuunottamatta, mutta festivaalielämä oli se paras palkinto. Pokayoke sai taakseen eurooppalaisen levittäjän ja lopulta elokuva myytiin mm. Italian NBC Universalille. Mutta ei niitä rahoja ollu missään..

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Focus Pulling Tips: LIVE

Hello this is Mika Tervonen from Focus Pulling Tips... Pitkästä aikaa, ystävät hyvät. Tällä kertaa tarjolla ei ole varsinaista jaksoa, vaan ilmoitus seuraavasta. Seuraava FPT tulee olemaan live-lähetys. Kyllä! Live-lähetyksestä tulee interaktiivinen, joten sinä, huippukatsoja, saat olla kommentoimassa ja kyselemässä aiheesta kuin aiheesta - suorassa lähetyksessä. Tervonen vastaa kaikkiin kysymyksiin ja jakaa teidänkin vinkkejä.

Miten tämä tulee tapahtumaan? Live-lähetys tullaan toteuttamaan uudella mobiiliaplikaatiolla nimeltä Periscope. Tarvitset siis sovelluksen, joka taas vaatii Twitter-tilin. Pahoittelen jo tässä vaiheessa pientä säätöä, mutta tällä hetkellä tämä on yksinkertaisin keino toteuttaa FPT: LIVE. Luo siis itsellesi Twitter-tili ja ala seuraamaan Tervosta Twitterissä. Tämän jälkeen asenna Periscope ja odottele lisäinfoa live-lähetyksen ajankohdasta. Periscopen pitäisi ilmoittaa seuraamiesi henkilöiden livet suoraan sovelluksen päänäkymässä.


Periscope on uusi sovellus, joka mainostaa olevansa lähin kokemus teleportaatioon. Voit seurata maailman ihmisiä heidän silmin, oman mobiililaitteesi välityksellä, ja lähettää pikaviestejä suoraan live-lähetyksen ruutu-näkymään. Tervonen testasi sovelluksen ja vaikutelma oli lähinnä TV-chattimainen. Suurin osa lähetyksistä oli striimiä hottis-tytöstä tai hottis-pojasta lukemassa kommenttikentän viestejä. Joskus hottis-pojilla oli kitara, jolla he improsivat laulun kommenttikentän tekstin perusteella - taustasointuina Gotyen se biisi. Parhaimmat lähetykset sisälsivät jotain mielenkiintoista toimintaa, esimerkiksi rakentelua tai testailua (tai unboxausta), jonka prosessia jäi mielellään seuraamaan. Vielä ei ole tullut vastaan Chatroulettesta tuttuja itsensäpaljastajia, vaikkakin törkyä ilmaantuu katsojien puolesta - monen hottis-tytön videoissa suurin osa kommenteista on osastoa: "SHOW UR BOOBA". Täytyy muistaa, että kaikki tapahtuu Twitter-tilin puitteissa. Eli riippuen tilisi luonteesta, oma naamasi ja nimesi saattaa olla pelissä.

Herää kysymyksiä sovelluksen eettisyydestä. Kuka tahansa voi jakaa live-kuvaa mistäpäin tahansa maailmaa, kunhan on internet-yhteyden päässä. Esim. yökerhoissa tai baareissa voi aiheuttaa pahaa silmää kuvaamalla omaa showtaan ja liittämällä mukaan tuntemattomia ja mahdollisesti puolustuskyvyttömiä yksilöitä. Live-kuva kun menee suoraan eetteriin, saattaa joku tallentaa feediä. Tässä on Snapchatmainen ongelma, joka saattaa innostaa ihmisiä hölmöilemään ilman, että ymmärtävät videon saattavan päätyä vääriin käsiin. Ohjelma tallentaa lähetykset pilveen, josta ne voi toki poistaa ja tallentaa omaan mobiililaitteeseensa.

Dystopisista visioista huolimatta sovelluksessa on potentiaalia, joten Tervonen ottaa teknisen haasteen ja rykäisee Focus Pulling Tips -jakson suorana lähetyksenä. Jakson pituus riippuu aivan teistä, katsojat hyvät. Yritetään kuitenkin pitää lähetys napakkana. Housut pysyvät jalassa ja aihepiiri tullaan rajaamaan visusti Focus Pulling Tips -laatustandardien mukaisesti. En vielä lupaa, mutta jaksosta saattaa tulla on-demand -versio arkistoihin myöhemmin katsottavaksi.

Mitäs sanotte? Aiotteko osallistua live-lähetyksen pariin? Onko toiveita aiheesta? Arri Amira hacks II, advanced grip tips, magliner hacks...? Kommentoi alle kommenttikenttään tai lähetä viestisi kirjeitse Töölön grillille.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Tervonen testaa: Sunnuntaibrunssi

Toinen ruokabloggaus.. Why fucking not. Tänään oli hieno kevätsää ja Tervonen sai spontaanin kutsun brunssille, joten siitä se sitten lähti. Mukana oli isompi kööri, joten street fighter -nimet tiivistetään street fighter -jenginimeen: Krazy with the K septet eli lyhyesti Kreisi seiska, koska meitä oli seitsemän (7). Vieläkö kärryillä?

Matka alkoi kävelyllä Töölönlahden ympäri. Suuntana Porthaninkadun Oiva. Kesäfiilis oli huipussaan, joten matkamusavalinnaksi päätyi Green Dayn Dookie - levy joka on kuulunut Tervosen kevät- ja kesäkauden vakiolevyihin jo 20 vuotta.

Saavuimme Oivan eteen, mutta paikka oli (yllätys, yllätys) buukattu täyteen, joten odottelimme siinä hetken loppujakin Krazy seiskan jäseniä. Homman nimihän oli se, ettei meillä ollut pöytävarausta minnekään.

Seuraava yritys oli Kolmannen linjan Sandro. Eiii mitään tsänssejä sielläkään. Täysi mahdottomuus. Tässä vaiheessa eräs ryhmän jäsenistä totesi Kallion olevan aivan liian suosittu kaupunginosa nykyään. Oivakin oli ennen rehellinen juoppojen kokoontumispaikka, mutta nyt siellä istui punapipoisia rillipäitä nauttimassa erikois-smoothieitaan ja terveys-myslejään.

Iso porukkamme oli haasteellinen. Pöydän löytäminen seitsemälle osoittautui mahdottomaksi yhtälöksi, mutta emme lannistuneet. Tervonen oli vetänyt jo esiaamiaisen kotonaan, joten pieni kävely ei haitannut. Muissa ryhmäläisissä alkoi aistimaan krapulan oireita, joten päätimme liikahtaa pikaisesti seuraavaan vaihtoehtoon.

Tokoinrannan Cafe Piritta oli avannut terassinsa, joten tämä piti käydä tsekkaamassa. Siellä sitkeimmät jo istuivatkin nauttimassa aamukahviaan täysin rentona ajattelematta huomista virtsaputkentulehdustaan. Tuoleja ei jostain syystä ollut joka pöydässä terassin puolella ja kaikki sisätilan pöydät oli tukotettu varattu-lapuilla, joten tämäkään paikka ei onnistanut.

Ryhmäläiset miettivät Pacificoa (Tervosen mielestä liian pimeä ja ahdas mesta) ja Alppitoria, jonne joku tajusi soittaakin, mutta vastaus kuului tuttuun tapaan: "tää on täynnä".

Kreisi seiskan johtaja El Maco havahtui katsoessaan Tokarin lahdelle - Juttutupa. Siellä ei brunssia ollut tarjolla, mutta sieltä saisi ruokaa ja olutta listalta.

Pienen kävelylenkin jälkeen oli mukava istahtaa Juttariin, omaan pöytään, ja tutkia runsasta ruokalistaa. Tosin tällä kertaa valinta osui melko nopeasti kohdilleen, koska neljä henkilöä seitsemästä bongasi Roudarin brekunJuttutuvan lihapullia, bratwurst tuoremakkaraa, rapeaa pekonia, paistettu kananmuna, suolakurkkua, tuoretta tomaattia, hapankaalia, chilimajoneesia ja ranskalaisia perunoita. Ja kaikki tämä huuhdeltiin alas viikon tarjousoluella, Warsteinerilla.


Kaikki, mitä kasvava nuori tarvitsee.
Juttutupa oli oikein hyvä vaihtoehto. Tervosella ei ollut darraa, joten tällainen mättö maistui varmasti vielä enemmän vierustovereille, joiden ominaistuoksu tavatessamme oli kuin Altian rekka olisi kaatunut kundien päälle. 

Ravintolan palvelu pelasi ja asiakaskunta oli sekalaista. Pöytätilaa löytyi, vaikka asiakkaita olikin sunnuntain kunniaksi saapunut paikalle. Ruoka oli juuri sitä, mitä haimme - rasvaista ja ravitsevaa. Jälkimmäisellä sanalla korostan vatsan täyttyvyyttä, en terveellisyyttä.

Ruoka saatiin pöytään melko nopeasti, vaikka kaikkia annoksia ei saatukaan yhtäaikaa. Hampurilaisia tilanneet toverit joutuivat odottamaan pidempään kuin Roudarin brekun valinneet.

Vieruspöytiä vakoilemalla Juttarista näyttäisi saavan myös hyvännäköisiä pizzojakin. Ei ole siis mahdottomuus, jos sinne joskus vielä eksyisi uudestaankin.


Pro tip: tee pöytävaraus, jos et halua kävellä ympäri kaupunkia

lauantai 21. helmikuuta 2015

Tervonen testaa: Helmikuun levyt

Helmikuun löydöt:



RVIVR - The Beauty Between
Ystäväni Cheese Hay-killer Hendrixxx (street fighter -nimi) vinkkasi tästä jenkkiläisestä punk-nelikosta. Nimesin tämän yhtyeen samantien metroseksuaali-crusteiksi.. Kun voisivat muodollisesti olla keitä tahansa sosiaalikeskuksen anarko-Markoja, mutta näillä on liikaa hymyä (ja hameita) ja positiivisuutta siihen hommaan. Katsokaa nyt alla oleva video! Eikö kesä saisi jo tulla? Kuka lähtee pussikaljalle, kun mittari nousee +15 tuntumaan?


The Interrupters - s/t
Tervonen lähtee ensi vappuna Groezrockiin, Belgiaan, ja tämä on yksi uusista tuttavuuksista, joka pitää nähdä. Bändi kuulostaa Rancidilta, jossa Brody Armstrong laulaisi, mutta ainoa todellinen linkki Rancidiin on se, että levyä on ollut tuottamassa Rancidin Tim Armstrong ja julkaisijana Rancidin levy-yhtiö Hellcat. Ehkä tämä on festarivalintana, koska ainakaan tätä kirjoittaessa ei ole varmistunut, tuleeko itse Rancid festareille. The Interrupters menee siis äidinmaidon korvikkeena Ränsidille.


Counterpunch - Bruises
Groezrock '15 -täky nro 2. Tämä chicagolainen melo-HC-poppisyhtye muistuttaa etäästi Strike Anywherea, joten uppoaa Tervoseen, kuin veitsi Anneli Auerin mieheen (too soon?). Levyllä ei sinäänsä ole sellaisia suuria biisejä, jotka jäisivät soimaan päähän, mutta toisaalta korvia miellyttävää musaa voi nauttia pelkästään siinä hetkessäkin.

torstai 12. helmikuuta 2015

Focus Pulling Tips 15

Jakso 15 - "Winter tips II"



Rekkalasteittain kiljuva abilauma on selvä kevään merkki. Tänä vuonna Helsingin Sanomien nettilehti striimasi live-videota erään abi-rekan lavalta. FPT-toimitus osui juuri oikealle kohdalle testaamaan inceptionmaista elämystä - nähdä itsensä seisomassa risteyksessä, abi-rekasta kuvattuna, samalla, kun päälle viskotaan karkkeja. Harmi, että striimissä oli 15-20s viime, joten H-hetki jäi näkemättä puhelmien ruudulta. Tässä skenaario tarkkailevan osapuolen näkövinkkelistä.

Jakson loppuun päätyi testimatskua iPhonen hidastus videokuvausmoodista. Flammaa, vaikka flicker free ballastit lampuissa.

Poikkeuksellisesti tämä jakso toteutettiin Canonin C100 -kameralla ja värimääriteltiin Film Convert -plug-inillä, Adobe Premiere -ohjelmassa.

sponssss....


maanantai 9. helmikuuta 2015

Focus Pulling Tips 14

Jakso 14 - "Winter tips"



Seuraa lyhyempi jakso viimeaikojen eeppisten FPT-tykitysten sijaan. Suomen talvi on mitä on, mutta kun kerrankin pääsee kuvauksiin lumiseen ympäristöön, ovat vanhan ajan keksinnöt ja niksit tarpeen.

Etuala-liha kuvassa.

Tähän jaksoon ei kulunut juurikaan aikaa.

maanantai 2. helmikuuta 2015

Focus Pulling Tips 13

Jakso 13 - "Acting demo reel"



Disney osti oikeudet myös uusiin Indiana Jones-elokuviin tehdessään kaupat George Lucasin kanssa Tähtien Sodasta. Huhuja liikkuu, kuka uusi Indy olisi, mutta ketään ei kiinnosta, kuka näyttelee Indyn iskää. Tässä Tervosen hakemus ja acting demo reel tuleviin casting-tilaisuuksiin.

Tähän jaksoon meni aivan liikaa aikaa.






maanantai 26. tammikuuta 2015

Photoshop challenge -satoa

Yleisön pyyntöön on vastattu. Facebookissa spontaanisti järjestetyt Photari-haasteet on nyt kerätty yhteen paikkaan. Valitettavasti kaikkia teoksia ei löytynyt tai niiden kohteet eivät halunneet naamaansa tälle julkiselle blogisivustolle. Saatte siis tyytyä vain Tervoseen.

Keräsin kuvat arkistoon, jota täydennän aina uusien haasteiden ilmestyessä. Arkistoon pääsee käsiksi tästä.

Kyseessä siis kuvanmuokkaushaaste, yleensä studiokuvauksissa räpsäistystä valokuvasta. Taustalla chroma-kangas kohteen irroittamisen helpottamiseksi. Loppu onkin historiaa. Vitsi alkoi Kaija K. -kiilasta - puukiilasta, johon kollegani, H to tha Slo-Mo (Street Fighter -nimi), pyysi Kaija K:n nimmarin. Kiila alkoi matkustamaan mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja aloitti eräänlaisen viraali-ilmiön.

Kerran homma lähti rukkasesta, kun kuvakikkailija-kingibossi, H to tha Slo-Mo, vei photoshop challengen äärimmilleen liikkuvan kuvan keinoin. Muistikuvat ovat hämärtyneet, mitä tuossa oikeasti puhalleltiin.



lauantai 24. tammikuuta 2015

Focus Pulling Tips 12

Jakso 12 - "Arri Amira Hacks"



Tämän kertainen jakso on omistettu Arri Amiralle ja nikseille Amiran kanssa työskentelyyn.

Arri Amira on erittäin suosittu kamera tällä hetkellä. Se on hinta-laatu -suhteeltaan paras vaihtoehto lähes tuotantoon kuin tuotantoon. Kuvauksissa tuli kuitenkin törmättyä pieneen ongelmaan EF-objektiivien kanssa. Piti päästä kuvaamaan 100 mm macro-linssillä, eikä PL-versioita ollut siihen hätään vapaana. Kuvaaja päätyi Zeissin ZE -linssiin, mutta selvisi, ettei kyseisen linssi-sarjan aukkoja voi säätää Arrin painikkeista (EF IRIS OPEN/CLOSE). Testissä Canonin L-sarjaiset DSLR-lasit toimivat Amirassa mutkitta, joten kyseessä on pakko olla jokin firmware-ongelma. Firmis-päivitystä odotellessa voit katsoa Tervosen pikku kikan aiheeseen.

Jaksossa tutustutaan myös uuteen hitti-pop -uutuuteen, selfie-stickiin.





perjantai 16. tammikuuta 2015

Focus Pulling Tips 11

Jakso 11 - "Tight doorway penetration"



Uusi vuosi, uudet vinkit. Tällä kertaa demonstroidaan, kuinka kamera ajetaan stokkan ovien läpi.




maanantai 12. tammikuuta 2015

Onks appeja? - Activator

Jailbreakattu iPhone on iPhone parhaimmillaan. Internetin robin hoodit kehittävät jatkuvasti kaikenlaisia kikkoja ja apuohjelmia ja parhaat innovaatiot tuntuu olevan tehty. Ainakin niin luulisi. Cydiasta on ladattavissa ilmainen sovellus nimeltä Activator, joka räjäytti Tervosen tajunnan.

Activator antaa puhelimen käyttäjälle mahdollisuuden luoda erilaisia eleisiin tai näppäinpainalluksiin perustuvia toimintoja. Se on hieman IFTTT:n kaltainen systeemi, mutta enemmän puhelimen käytettävyyten liittyvä. IFTTT ja Activator on mahdollista saada toimimaan yhdessä. Pitää vain keksiä tapahtumaketjulle resepti.

Alkuun esimerkki: kun Tervosen iPhoneen liitetään kuulokeplugi, tulee ruutuun pop-up -ikkuna, josta voi käynnistää sovelluksen Spotifyn tai Lumu-valotusmittarin. Eräänlainen oikotie siis.

Kuulokepistoketta liittäessä esiin nousevat vaihtoehdot
Toinen esimerkki: nukkumaan mentäessä puhelin laitetaan lataukseen. Activator tunnistaa latauskaapelin kytkemisen ja kysyy kytketäänkö älä häiritse -tila päälle sekä mobiilidata pois päältä. Painamalla ok, varmistat häiriöttömät yöunet puheluilta, tekstiviesteiltä, maileilta yms. piippauksilta. Jos lataa puhelinta päiväsaikaan, voi toimintaan vastata cancel, jolloin mobiilidata ja puhelut toimivat normaalisti.
Nukkumaan mentäessä
Kolmas esimerkki: Puhelimen ollessa lukittuna, saa taskulampun auki tuplaklikkaamalla koti-näppäintä. Hemmetin nopeaa. Samaa logiikkaa voi käyttää myös kamera-ohjelmiin, niin eivätpä jää nopeat tilanteet tallentumatta.

Activatorilla voi luoda myös erilaisia tapahtumaketjuja. Eräältä keskustelufoorumilta bongattu kirjoittaja kertoi seuraavanlaisesta virityksestään. Jos hänen puhelin varastetaan, lainaa hän kaverinsa puhelinta ja lähettää siitä tekstiviestin omaan puhelimeensa. Viesti sisältää ennalta määritellyn avainsanan, joka laukaisee Activatorin tapahtumasarjan. Kirjoittajan kohdalla hänen puhelimeensa ruutuun ilmestyy viesti, jossa ovat ohjeet puhelimen palauttamisesta omistajalle, puhelimen äänet nousevat sataan prosenttiin, valittu merkkiääni soi, valikoidut ohjelmat lakkaavat näyttämästä push-ilmoituksia lukitulla ruudulla, puhelimen virtanappi ei reagoi, jolloin rosmo ei voi sammuttaa tai resetoida puhelinta. Puhelimen omistaja on toki asentanut laitteeseensa näppäinyhdistelmän, jolla kaiken saa jälleen normaaliksi.

Cydiasta saa myös LastApp-nimisen twiikin Activatoriin, jonka avulla voi liikkua ohjelmien välillä - määrittämälläsi pyyhkäisy- tai näppäin-kombinaatiolla. Normaalisti homma hoituu ohjelmanvaihtajalla, mutta se kestää sekunteja, kun täytyy ensin tuplaklikata koti-näppäintä ja valita sieltä se toinen ohjelma.

Activator on yksinkertainen käyttää. Sovellus haastaa käyttäjää keksimään uusia toimintoja, jotka helpottavat ja nopeuttavat puhelimen käyttöä. Logiikan oppimiseen menee hetki, mutta sen jälkeen melkein kaikki on mahdollista.

Kaikkea ne keksii edistämään helppoa ja laiskaa elämää. Itsetuho-moodia odotellessa.

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Tervonen testaa: MS-DOS -pelit selaimessa

C:\GAMES\KEEN4E.EXE
Archive.orgin pitäisi saada heti kättelyyn vuoden 2015 kulttuuripalkinto. Internetin sisältöä arkistoivasta WayBackMachinesta tuttu sivusto on julkaissut reilut 2300 MS-DOS peliä - pelattavaksi ilmaiseksi selaimella. Joten sivusto toimii kattavana arkistona ja aikakoneena lapsuuteen. Sinne 90-luvulle.

Pelit ovat siis pelattavissa selaimella, vai ovatko? Pikaisella testillä (Chrome-selaimella), pääsin pelaamaan (tai jaksoin yrittää) vain paria peliä. Latausajat olivat pitkät ja uudemmat pelit tökkivät. Mitä vanhempi peli oli, sitä varmemmin se pyöri selamessa. DOS-emulaattoreissa on CPU-nopeuden säädin, jolloin peli saadaan pyörimään sen oikealla nopeudellaan. Selain-versiossa tämä ei ainakaan vielä onnistunut. Peliäänten kanssa oli myös paljon ongelmia. Selain-emulaattori ei näköjään vielä pysty mallintamaan kunnolla esim. SoundBlaster 16 -ääniä. Isku (menneisyydestä) vyön alle tuli myös Stuntsin kohdalla. Eihän tuota pysty pelaamaan ilman manuaalia!  Peli vaatii koodeja/avainsanoja alkaakseen. No, etsivä löytää. Se oli sotaa piratismia vastaan silloin.

Syy pelien toimimattomuuteen voi olla systeemin keskeneräinen beta-versio ja se, että serverit ovat ruuhkaisina näin villityksen alla, joten Tervonen päätti latailla pelejä kovalevylleen ja suorittaa nostalgia-testin loppuun - ilman säätämistä selaimen kanssa.

Emulaattoreita eri tietokoneille löytyy mm. Boxer ja DOSBOX. MAC-käyttäjänä tykkään enemmän Boxerista sen graafisuuden ja helppokäyttöisyyden takia.

Abandon ware -pelejä löytyy mm. täältä. Tässä muutama täky Archive.orgin MS-DOS pelikirjastosta, joita Tervonen pelasi toukka-iässä:

Duke Nukem 3D
Deluxe Ski Jump
Scorched Earth
Alley Cat
Prince of Persia
Wolf 3D
Chuck Yeager's Air Combat
Liero
Jazz Jackrabbit
Commander Keen 5
TMNT 2
One must fall
Triplane Turmoil

...Tervonen ei jaksa enää linkittää. Pakko mennä pelaamaan!

maanantai 5. tammikuuta 2015

Tervonen testaa: Parhaat X-files -jaksot

90-luvun lapset muistavat vanhemmilta salaa valvotut myöhäisillat Playboy TV:n.. eikun.. Salaisten kansioiden parissa. Mulderin ja Scullyn seikkailuja seurasi ihokarvat pystyssä ja vannoi itselleen pystyvänsä nukahtamaan normaalisti ohjelman jälkeen. X-filesin aikoihin tuli myös muita jännityssarjoja, kuten Umpikuja ja Äärirajoilla. Avasin tuossa taannoin keskustelua parin kaverin kanssa, jossa listasimme ikimuistoisimmat X-files -jaksot. Tässä lista muutamista parhaista, satunnaisessa järjestyksessä.


S03E03 - D.P.O Giovanni Ribisi Vandalsin T-paidassa. Teilaa ihmisiä (ja lehmiä) johdattamalla salamaniskuja kohteisiinsa. Vandalsin Live fast diarhhea soi lopussa. Aijai.. Jaksossa vierailee myös Jack Black - vakavassa roolissa. Pelihallissa hengaillaan ja aiheutetaan auto-onnetttomuuksia manipuloimalla liikennevaloja.



S01E03 - Squeeze Litistyvän ja venyvän mutantin, Eugene Toomsin, ensi kohtaaminen. Tooms tarvitsee viisi ihmismaksaa vaipuakseen 30-vuotiseen horrokseen. Sitten se taas herää ja alkaa metsästämään. Tooms nousee vaikka WC-pöntöstä, jos niin haluaa. Maksalaatikko kuuluu Tervosen lempiruokiin, joten tässä jaksossa samaistumispiste. Toomsin tarina jatkui saman kauden jaksossa 21 - Tooms.

S02E02 - The Host Hyissaatana.. Iilimatomies saapuu jenkkeihin Tshernobylista saapuvan laivan mukana. Tämäkin jakso lietsoi paskofobiaa. Mulder ja Scully löytävät venäläislaivan septitankista valuneen miehen puolikkaan, joka ei siis ole Charlie Sheen. Sitten aletaan ryömimään viemäreissä. Hyisss.. Katsokaa nyt tuota kuvaa! Hyvää yötä, kauniita unia. Aamukakalla nähdään.

S03E06 - 2SHY Toomsin kaltainen sarjamurhaaja deittailee paksuja tyttöjä netin kautta ja imee heistä rasvat - luihin asti. Mukana myös sokea tyttö, jonka äiti on pulassa joutua uhriksi. Tappajan jalo motiivi: "Yksinäiset naiset eivät ole kuolleina yksin".




S03E13 - Pusher Breaking Badin luojan, Vince Gilliganin, parhaita käsikirjoittamiaan X-files -jaksoja. Robert Modell on ceruleanin sinisestä höpöttävä hypnotisoijamurhaaja, joka saa uhrinsa tekemään mitä haluaa. Ikimuistoisin kohtaus: itkevä SWAT-poliisi kaataa päällensä bensaa ja sytyttää tulitikkua, huutaen samalla apua. Foo Fightersin nokkamies, UFO-friikki, Dave Grohl, tekee jaksossa cameo-esiintymisen.

S06E02 - Drive Tämäkin Vince Gilliganin kirjoittama jakso, jossa mukana myös Breaking Bad -tähti Bryan Cranston. Cranston näyttelee miestä, jonka päässä on outo tartunta - hänen on liikuttava mahdollisimman kovaa vauhtia länteen tai paine kasvaa liikaa räjäyttäen hänen päänsä. Salaliitto! Kuka teki ja mitä? Takaa-ajoja! Räjähtäviä päitä! Tässä jaksossa X-files-sarjan paras avauskohtaus.



Kausia tehtiin yhdeksän ja tässä vain murto-osa klassikoista. Mitkä jaksot mielestäsi puuttuvat listalta? 


lauantai 3. tammikuuta 2015

Käsihommia

Tuli tuossa syksyllä kokeiltua jotain erilaista. Tuttu kuvaaja/ohjaaja soitteli ja pyysi mukaan käsimalliksi Hesen mainokseen. Pitihän sitä lähteä, kun kuuli, että mukaan olisi tulossa myös hyvä ystävä, Hot Dog Jane (street fighter-nimi). Tervosen street fighter -nimi on Jaw Jackson aka Lazy Leg. Voin kertoa lisää aiheesta joskus myöhemmin.

Homma kuulosti helpolta ja olihan se mielenkiintoista nähdä mainoskuvaukset kameran toiselta puolelta. Teki koko ajan mieli mennä auttamaan jonkun valon tai kameran siirtämisessä, kunnes tajusi, että on täysin muissa hommissa. Parin tunnin juttu se vain oli minun ja Janen osalta, mutta vaikeusastetta teetti kanapalan leikkaaminen. Siis mitä helvettiä? Eihän kanafileen viipalointi vaikeaa ole? Ei, mutta viipalointi ja se, että veitsityöskentely näyttää hyvältä, onkin toinen juttu.

Vertailun vuoksi:

Tervonen viipaloi telkkarissa

Tervonen viipaloi himassa