Sivut

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Tervonen testaa: MS-DOS -pelit selaimessa

C:\GAMES\KEEN4E.EXE
Archive.orgin pitäisi saada heti kättelyyn vuoden 2015 kulttuuripalkinto. Internetin sisältöä arkistoivasta WayBackMachinesta tuttu sivusto on julkaissut reilut 2300 MS-DOS peliä - pelattavaksi ilmaiseksi selaimella. Joten sivusto toimii kattavana arkistona ja aikakoneena lapsuuteen. Sinne 90-luvulle.

Pelit ovat siis pelattavissa selaimella, vai ovatko? Pikaisella testillä (Chrome-selaimella), pääsin pelaamaan (tai jaksoin yrittää) vain paria peliä. Latausajat olivat pitkät ja uudemmat pelit tökkivät. Mitä vanhempi peli oli, sitä varmemmin se pyöri selamessa. DOS-emulaattoreissa on CPU-nopeuden säädin, jolloin peli saadaan pyörimään sen oikealla nopeudellaan. Selain-versiossa tämä ei ainakaan vielä onnistunut. Peliäänten kanssa oli myös paljon ongelmia. Selain-emulaattori ei näköjään vielä pysty mallintamaan kunnolla esim. SoundBlaster 16 -ääniä. Isku (menneisyydestä) vyön alle tuli myös Stuntsin kohdalla. Eihän tuota pysty pelaamaan ilman manuaalia!  Peli vaatii koodeja/avainsanoja alkaakseen. No, etsivä löytää. Se oli sotaa piratismia vastaan silloin.

Syy pelien toimimattomuuteen voi olla systeemin keskeneräinen beta-versio ja se, että serverit ovat ruuhkaisina näin villityksen alla, joten Tervonen päätti latailla pelejä kovalevylleen ja suorittaa nostalgia-testin loppuun - ilman säätämistä selaimen kanssa.

Emulaattoreita eri tietokoneille löytyy mm. Boxer ja DOSBOX. MAC-käyttäjänä tykkään enemmän Boxerista sen graafisuuden ja helppokäyttöisyyden takia.

Abandon ware -pelejä löytyy mm. täältä. Tässä muutama täky Archive.orgin MS-DOS pelikirjastosta, joita Tervonen pelasi toukka-iässä:

Duke Nukem 3D
Deluxe Ski Jump
Scorched Earth
Alley Cat
Prince of Persia
Wolf 3D
Chuck Yeager's Air Combat
Liero
Jazz Jackrabbit
Commander Keen 5
TMNT 2
One must fall
Triplane Turmoil

...Tervonen ei jaksa enää linkittää. Pakko mennä pelaamaan!

1 kommentti: