Sivut

maanantai 26. tammikuuta 2015

Photoshop challenge -satoa

Yleisön pyyntöön on vastattu. Facebookissa spontaanisti järjestetyt Photari-haasteet on nyt kerätty yhteen paikkaan. Valitettavasti kaikkia teoksia ei löytynyt tai niiden kohteet eivät halunneet naamaansa tälle julkiselle blogisivustolle. Saatte siis tyytyä vain Tervoseen.

Keräsin kuvat arkistoon, jota täydennän aina uusien haasteiden ilmestyessä. Arkistoon pääsee käsiksi tästä.

Kyseessä siis kuvanmuokkaushaaste, yleensä studiokuvauksissa räpsäistystä valokuvasta. Taustalla chroma-kangas kohteen irroittamisen helpottamiseksi. Loppu onkin historiaa. Vitsi alkoi Kaija K. -kiilasta - puukiilasta, johon kollegani, H to tha Slo-Mo (Street Fighter -nimi), pyysi Kaija K:n nimmarin. Kiila alkoi matkustamaan mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja aloitti eräänlaisen viraali-ilmiön.

Kerran homma lähti rukkasesta, kun kuvakikkailija-kingibossi, H to tha Slo-Mo, vei photoshop challengen äärimmilleen liikkuvan kuvan keinoin. Muistikuvat ovat hämärtyneet, mitä tuossa oikeasti puhalleltiin.



lauantai 24. tammikuuta 2015

Focus Pulling Tips 12

Jakso 12 - "Arri Amira Hacks"



Tämän kertainen jakso on omistettu Arri Amiralle ja nikseille Amiran kanssa työskentelyyn.

Arri Amira on erittäin suosittu kamera tällä hetkellä. Se on hinta-laatu -suhteeltaan paras vaihtoehto lähes tuotantoon kuin tuotantoon. Kuvauksissa tuli kuitenkin törmättyä pieneen ongelmaan EF-objektiivien kanssa. Piti päästä kuvaamaan 100 mm macro-linssillä, eikä PL-versioita ollut siihen hätään vapaana. Kuvaaja päätyi Zeissin ZE -linssiin, mutta selvisi, ettei kyseisen linssi-sarjan aukkoja voi säätää Arrin painikkeista (EF IRIS OPEN/CLOSE). Testissä Canonin L-sarjaiset DSLR-lasit toimivat Amirassa mutkitta, joten kyseessä on pakko olla jokin firmware-ongelma. Firmis-päivitystä odotellessa voit katsoa Tervosen pikku kikan aiheeseen.

Jaksossa tutustutaan myös uuteen hitti-pop -uutuuteen, selfie-stickiin.





perjantai 16. tammikuuta 2015

Focus Pulling Tips 11

Jakso 11 - "Tight doorway penetration"



Uusi vuosi, uudet vinkit. Tällä kertaa demonstroidaan, kuinka kamera ajetaan stokkan ovien läpi.




maanantai 12. tammikuuta 2015

Onks appeja? - Activator

Jailbreakattu iPhone on iPhone parhaimmillaan. Internetin robin hoodit kehittävät jatkuvasti kaikenlaisia kikkoja ja apuohjelmia ja parhaat innovaatiot tuntuu olevan tehty. Ainakin niin luulisi. Cydiasta on ladattavissa ilmainen sovellus nimeltä Activator, joka räjäytti Tervosen tajunnan.

Activator antaa puhelimen käyttäjälle mahdollisuuden luoda erilaisia eleisiin tai näppäinpainalluksiin perustuvia toimintoja. Se on hieman IFTTT:n kaltainen systeemi, mutta enemmän puhelimen käytettävyyten liittyvä. IFTTT ja Activator on mahdollista saada toimimaan yhdessä. Pitää vain keksiä tapahtumaketjulle resepti.

Alkuun esimerkki: kun Tervosen iPhoneen liitetään kuulokeplugi, tulee ruutuun pop-up -ikkuna, josta voi käynnistää sovelluksen Spotifyn tai Lumu-valotusmittarin. Eräänlainen oikotie siis.

Kuulokepistoketta liittäessä esiin nousevat vaihtoehdot
Toinen esimerkki: nukkumaan mentäessä puhelin laitetaan lataukseen. Activator tunnistaa latauskaapelin kytkemisen ja kysyy kytketäänkö älä häiritse -tila päälle sekä mobiilidata pois päältä. Painamalla ok, varmistat häiriöttömät yöunet puheluilta, tekstiviesteiltä, maileilta yms. piippauksilta. Jos lataa puhelinta päiväsaikaan, voi toimintaan vastata cancel, jolloin mobiilidata ja puhelut toimivat normaalisti.
Nukkumaan mentäessä
Kolmas esimerkki: Puhelimen ollessa lukittuna, saa taskulampun auki tuplaklikkaamalla koti-näppäintä. Hemmetin nopeaa. Samaa logiikkaa voi käyttää myös kamera-ohjelmiin, niin eivätpä jää nopeat tilanteet tallentumatta.

Activatorilla voi luoda myös erilaisia tapahtumaketjuja. Eräältä keskustelufoorumilta bongattu kirjoittaja kertoi seuraavanlaisesta virityksestään. Jos hänen puhelin varastetaan, lainaa hän kaverinsa puhelinta ja lähettää siitä tekstiviestin omaan puhelimeensa. Viesti sisältää ennalta määritellyn avainsanan, joka laukaisee Activatorin tapahtumasarjan. Kirjoittajan kohdalla hänen puhelimeensa ruutuun ilmestyy viesti, jossa ovat ohjeet puhelimen palauttamisesta omistajalle, puhelimen äänet nousevat sataan prosenttiin, valittu merkkiääni soi, valikoidut ohjelmat lakkaavat näyttämästä push-ilmoituksia lukitulla ruudulla, puhelimen virtanappi ei reagoi, jolloin rosmo ei voi sammuttaa tai resetoida puhelinta. Puhelimen omistaja on toki asentanut laitteeseensa näppäinyhdistelmän, jolla kaiken saa jälleen normaaliksi.

Cydiasta saa myös LastApp-nimisen twiikin Activatoriin, jonka avulla voi liikkua ohjelmien välillä - määrittämälläsi pyyhkäisy- tai näppäin-kombinaatiolla. Normaalisti homma hoituu ohjelmanvaihtajalla, mutta se kestää sekunteja, kun täytyy ensin tuplaklikata koti-näppäintä ja valita sieltä se toinen ohjelma.

Activator on yksinkertainen käyttää. Sovellus haastaa käyttäjää keksimään uusia toimintoja, jotka helpottavat ja nopeuttavat puhelimen käyttöä. Logiikan oppimiseen menee hetki, mutta sen jälkeen melkein kaikki on mahdollista.

Kaikkea ne keksii edistämään helppoa ja laiskaa elämää. Itsetuho-moodia odotellessa.

keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Tervonen testaa: MS-DOS -pelit selaimessa

C:\GAMES\KEEN4E.EXE
Archive.orgin pitäisi saada heti kättelyyn vuoden 2015 kulttuuripalkinto. Internetin sisältöä arkistoivasta WayBackMachinesta tuttu sivusto on julkaissut reilut 2300 MS-DOS peliä - pelattavaksi ilmaiseksi selaimella. Joten sivusto toimii kattavana arkistona ja aikakoneena lapsuuteen. Sinne 90-luvulle.

Pelit ovat siis pelattavissa selaimella, vai ovatko? Pikaisella testillä (Chrome-selaimella), pääsin pelaamaan (tai jaksoin yrittää) vain paria peliä. Latausajat olivat pitkät ja uudemmat pelit tökkivät. Mitä vanhempi peli oli, sitä varmemmin se pyöri selamessa. DOS-emulaattoreissa on CPU-nopeuden säädin, jolloin peli saadaan pyörimään sen oikealla nopeudellaan. Selain-versiossa tämä ei ainakaan vielä onnistunut. Peliäänten kanssa oli myös paljon ongelmia. Selain-emulaattori ei näköjään vielä pysty mallintamaan kunnolla esim. SoundBlaster 16 -ääniä. Isku (menneisyydestä) vyön alle tuli myös Stuntsin kohdalla. Eihän tuota pysty pelaamaan ilman manuaalia!  Peli vaatii koodeja/avainsanoja alkaakseen. No, etsivä löytää. Se oli sotaa piratismia vastaan silloin.

Syy pelien toimimattomuuteen voi olla systeemin keskeneräinen beta-versio ja se, että serverit ovat ruuhkaisina näin villityksen alla, joten Tervonen päätti latailla pelejä kovalevylleen ja suorittaa nostalgia-testin loppuun - ilman säätämistä selaimen kanssa.

Emulaattoreita eri tietokoneille löytyy mm. Boxer ja DOSBOX. MAC-käyttäjänä tykkään enemmän Boxerista sen graafisuuden ja helppokäyttöisyyden takia.

Abandon ware -pelejä löytyy mm. täältä. Tässä muutama täky Archive.orgin MS-DOS pelikirjastosta, joita Tervonen pelasi toukka-iässä:

Duke Nukem 3D
Deluxe Ski Jump
Scorched Earth
Alley Cat
Prince of Persia
Wolf 3D
Chuck Yeager's Air Combat
Liero
Jazz Jackrabbit
Commander Keen 5
TMNT 2
One must fall
Triplane Turmoil

...Tervonen ei jaksa enää linkittää. Pakko mennä pelaamaan!

maanantai 5. tammikuuta 2015

Tervonen testaa: Parhaat X-files -jaksot

90-luvun lapset muistavat vanhemmilta salaa valvotut myöhäisillat Playboy TV:n.. eikun.. Salaisten kansioiden parissa. Mulderin ja Scullyn seikkailuja seurasi ihokarvat pystyssä ja vannoi itselleen pystyvänsä nukahtamaan normaalisti ohjelman jälkeen. X-filesin aikoihin tuli myös muita jännityssarjoja, kuten Umpikuja ja Äärirajoilla. Avasin tuossa taannoin keskustelua parin kaverin kanssa, jossa listasimme ikimuistoisimmat X-files -jaksot. Tässä lista muutamista parhaista, satunnaisessa järjestyksessä.


S03E03 - D.P.O Giovanni Ribisi Vandalsin T-paidassa. Teilaa ihmisiä (ja lehmiä) johdattamalla salamaniskuja kohteisiinsa. Vandalsin Live fast diarhhea soi lopussa. Aijai.. Jaksossa vierailee myös Jack Black - vakavassa roolissa. Pelihallissa hengaillaan ja aiheutetaan auto-onnetttomuuksia manipuloimalla liikennevaloja.



S01E03 - Squeeze Litistyvän ja venyvän mutantin, Eugene Toomsin, ensi kohtaaminen. Tooms tarvitsee viisi ihmismaksaa vaipuakseen 30-vuotiseen horrokseen. Sitten se taas herää ja alkaa metsästämään. Tooms nousee vaikka WC-pöntöstä, jos niin haluaa. Maksalaatikko kuuluu Tervosen lempiruokiin, joten tässä jaksossa samaistumispiste. Toomsin tarina jatkui saman kauden jaksossa 21 - Tooms.

S02E02 - The Host Hyissaatana.. Iilimatomies saapuu jenkkeihin Tshernobylista saapuvan laivan mukana. Tämäkin jakso lietsoi paskofobiaa. Mulder ja Scully löytävät venäläislaivan septitankista valuneen miehen puolikkaan, joka ei siis ole Charlie Sheen. Sitten aletaan ryömimään viemäreissä. Hyisss.. Katsokaa nyt tuota kuvaa! Hyvää yötä, kauniita unia. Aamukakalla nähdään.

S03E06 - 2SHY Toomsin kaltainen sarjamurhaaja deittailee paksuja tyttöjä netin kautta ja imee heistä rasvat - luihin asti. Mukana myös sokea tyttö, jonka äiti on pulassa joutua uhriksi. Tappajan jalo motiivi: "Yksinäiset naiset eivät ole kuolleina yksin".




S03E13 - Pusher Breaking Badin luojan, Vince Gilliganin, parhaita käsikirjoittamiaan X-files -jaksoja. Robert Modell on ceruleanin sinisestä höpöttävä hypnotisoijamurhaaja, joka saa uhrinsa tekemään mitä haluaa. Ikimuistoisin kohtaus: itkevä SWAT-poliisi kaataa päällensä bensaa ja sytyttää tulitikkua, huutaen samalla apua. Foo Fightersin nokkamies, UFO-friikki, Dave Grohl, tekee jaksossa cameo-esiintymisen.

S06E02 - Drive Tämäkin Vince Gilliganin kirjoittama jakso, jossa mukana myös Breaking Bad -tähti Bryan Cranston. Cranston näyttelee miestä, jonka päässä on outo tartunta - hänen on liikuttava mahdollisimman kovaa vauhtia länteen tai paine kasvaa liikaa räjäyttäen hänen päänsä. Salaliitto! Kuka teki ja mitä? Takaa-ajoja! Räjähtäviä päitä! Tässä jaksossa X-files-sarjan paras avauskohtaus.



Kausia tehtiin yhdeksän ja tässä vain murto-osa klassikoista. Mitkä jaksot mielestäsi puuttuvat listalta? 


lauantai 3. tammikuuta 2015

Käsihommia

Tuli tuossa syksyllä kokeiltua jotain erilaista. Tuttu kuvaaja/ohjaaja soitteli ja pyysi mukaan käsimalliksi Hesen mainokseen. Pitihän sitä lähteä, kun kuuli, että mukaan olisi tulossa myös hyvä ystävä, Hot Dog Jane (street fighter-nimi). Tervosen street fighter -nimi on Jaw Jackson aka Lazy Leg. Voin kertoa lisää aiheesta joskus myöhemmin.

Homma kuulosti helpolta ja olihan se mielenkiintoista nähdä mainoskuvaukset kameran toiselta puolelta. Teki koko ajan mieli mennä auttamaan jonkun valon tai kameran siirtämisessä, kunnes tajusi, että on täysin muissa hommissa. Parin tunnin juttu se vain oli minun ja Janen osalta, mutta vaikeusastetta teetti kanapalan leikkaaminen. Siis mitä helvettiä? Eihän kanafileen viipalointi vaikeaa ole? Ei, mutta viipalointi ja se, että veitsityöskentely näyttää hyvältä, onkin toinen juttu.

Vertailun vuoksi:

Tervonen viipaloi telkkarissa

Tervonen viipaloi himassa