Sivut

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Hockey highlights

Seuraan jääkiekkoa nykyään aika harvoin. MM-kisat kuuluvat toki perinteisiin, tunnelmallisessa kisakatsomossa, ystävien parissa. Lätkää tuli pelattua joukkueessa 13-14 vuotta ja nykyäänkin talviharrastuksiin kuuluu pipolätkä. Lämmittää mieltä aina silloin tällöin nähdä hienoja suorituksia nuorisojääkiekossa. Kyllä meillä osataan valmentaa ja lahjakkaita yksilöitä kuoriutuu esiin jatkuvasti.

Katsoin tällaisen vetäisyn ja aloin fiilistelemään omaa kiekkouraani:


Tässä Tervosen (pelinumero: 20) tyylinäyte vuodelta 2001:

Musiikki: Lame Duck

lauantai 29. marraskuuta 2014

Focus Pulling Tips 09

Jakso 9 - "What is focus pulling?"

Versioinfo: YouTube, HD, iphone, GoPro, tabletop

Moni on kysynyt setissä ja vapaa-ajalla: "mitä helvettiä sä teet?" Kieltämättä remote follow focus kädessä setissä pyöriminen ja piiloittelu näyttää epäilyttävältä monelle. Focus puller aka terävöittäjä, ykkös assari, on mysteeri myös monelle elokuvatyöntekijälle. Eräskin rakas kollegani rohkaistui ja kysyi kuvauksissa: "mitä sä teet?", kun näki minut istumassa kyyryssä ja tihrustamassa on-board -monitoriin apple boxin päällä. Vastasin: "Olen pilkillä."

Briiffasin kyllä paskan vitsini jälkeen, mistä oikeasti oli kysymys. Selvisi, ettei moni muukaan tiennyt tästä osa-alueesta mitään. Tässä videossa selvitetään perusteet minuutissa.

Syventäviä opetusvideoita odotellessa.

torstai 27. marraskuuta 2014

Tervonen testaa: Jabra Solemate -kaiutin

Pitkään palvellut Creative Anywhere II -matkakauittimeni alkoi käydä kömpelöksi piuhoineen ja isoine kokoineen. Oli aika siirtyä Bluetooth-maailmaan ja heittää hyvästi kaapeleille ja muille napanuorille.

Löysin Verkkokauppa.comista (Mainos! massit mulle tästä, blog whore, hashtag) mielenkiintoisen tuotteen - tossun muotoisen pikkukaiuttimen nimeltään Jabra Solemate. (Heh, heh, sanaleikki)

    


Mietteitä:
Pieni, mutta tehokas retkikaiutin. Sisätiloissa äänenvoimmakkuutta riittää naapureiden ärsyttämiseen ja toimii parhaiten esim. rannalla tai puistopiknikillä. Suojapussista on hyötyä pölyisissä tai märissä paikoissa. Akku kestää yllättävän pitkään - 10 tunnin luokkaa.

Erittäin helppo käyttää. Ainoa ärsyttävä piirre on laitteen ääni-info. Eli laite sanoo möreällä miesäänellä mm. akun tilan sitä kysyttäessä. Myös bluetooth-parittaminen kuulostaa aikamoisilta bileiltä - taustalla soi hip-hop -biitti ja miesääni antaa ohjeet suullisesti laitteen kytkemiseen. Onneksi tämä täytyy tehdä vain kerran per kytkettävä laite. Äänenlaatu on yllättävän hyvä noinkin pieneen pakettiin nähden.

Puhelimesta musiikkia soittavan kannattaa huomioida se, että Jabra toimii myös handsfree-kaiuttimena. Eli puhelimeen voi vastata ja puhua Jabrasta käsin.

Ja jos käyttäjällä ei ole Bluetooth-laitetta, voi Jabran kytkeä äänilaitteeseen kengänpohjassa mukana tulevalla "kengännauhalla" - 3,5mm stereokaapelilla. Jabra on täyttä laatua ja silkkaa hulluutta.

Hinta: 
Verkkiksessä 129,90 €

Pro tip:
Kuvassa näkyvä jousihaka on Tervosen oma lisäys. Sillä saa kaiuttimen vaikka repusta roikkumaan.

Arvio:
Hyvä peli!

tiistai 25. marraskuuta 2014

Onks appeja? - TOP 5 Jailbreak-sovellukset

Onks appeja? -osio starttaa TOP-listalla. Töölön grillillä suosikkihampurilaiseni on nimeltään Top 25, mutta tällä kertaa listaan TOP 5 parhaimmat Cydia -tweakit. Seuraavat kikat toimivat vasta, kun Applen kahleet on murrettu puhelimesta. iPhone täytyy siis jailbreakata ennen kuin kyseiset sovellukset toimivat puhelimessasi. Applen mukaan puhelimesta lähtee jailbreakkaamalla takuu, vaikka kyseessä on vain käyttöjärjestelmän muokkaamista. Eli jos puhelimeen tulee jotain vikaa, se pitää palauttaa alkuperäiseen käyttöjärjestelmään iTunesissa ennen huoltoon viemistä. Homma toimii siis omalla vastuulla.

En perehdy jailbreakkaamiseen sen kummemmin, mutta suosittelen sitä suuresti - ohjeet löytyvät netistä. Mene nettiin. Itse jailbreakkasin puhelimeni, koska tykkään muokata puhelimeni ominaisuuksia ja ulkonäköä. Loppujen lopuksihan puhelin on minun omaisuutta. Ja jos Apple ei siihen anna lupaa, niin sitten täytyy jailbreakata.

TOP 5 Jailbreak-sovellukset:

1. Swipe Selection

Apuohjelma kursorin liikuttamiseen liu'uttamalla sormea näppäimistön päällä. Hemmetin kätevä ja paras twiikki koskaan. Ihme, ettei Apple ole jo laittanut tätä puhelimiinsa vakiona.


2. Browser Changer
Tällä twiikillä voi määrittää oletusselaimeksi minkä tahansa muun selaimen Safarin sijaan. Browser Changerilla voi määrittää myös oletuskartaksi Google Mapsin perus Maps-sovelluksen sijaan. Asennuksen jälkeen määrittämäsi selaimet ja Google Maps aukeavat mistä tahansa ohjelmasta.


3. CCControls
Control centerin kustomointiin. Runsaasti lisäpainikkeita valittavissa. Alla olevassa kuvassa oma set-uppini. Mm. oman yhteyspisteen luominen onnistuu nopeasti Control centeristä. Myös nappuloiden graafista ilmettä voi muokata ohjelmasta käsin.
Painikkeet on/off: mobiilidata, 4G, lentokonetila, bluetooth, sijaintipalvelut,
WI-FI, oma yhteyspiste, näytön kääntymisen lukitus, puhelimen reboot, älä häiritse -tila

4. Five Icon Dock
Nimensä mukaisesti tämä twiikki antaa mahdollisuuden lisätä viidennen ikonin dockiin. On myös olemassa Six icon dock, mutta sitten ruutu alkaakin olla jo melko tukossa. Seven icon dock voisi olla jo aika sekopäinen. Kahdeksan..? Haen takkini.


5. SwitchSpring
iPhonessa on ollut moniajo jo pitkään ja teoriassa taustalla auki olevien ohjelmien ei pitäisi syödä akkua tai muistia. Jotkut ohjelmat kuitenkin tekevät niin, joten niitä kannattaa sammutella välillä. Mutta mitä jos ohjelmia on auki kymmenkunta? Ohjelmien yksittäinen sammuttelu on työlästä. SwitchSpringillä saa suljettua kaikki ohjelmat yhdellä näpäytyksellä. Twiikki mahdollistaa myös springboardin (valikkonäkymän) nopean uudelleenkäynnistyksen.
Tähän näkymään pääsee pyyhkäisemällä ylös työpöydän kuvan ohjelmien vaihtajassa.

Heikki Kinnusen sanoin:: "Ja ei muuta kuin jailbrekkaamaan..." Lisää reseptejä mobiiliaplikaatioiden ihmeelliseen maailmaan teksti-TV:n sivulla 777.

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Tervonen testaa: NES30 -peliohjaimet

Johdanto:
Tuli taas pitkästä aikaan löydettyä emulaattorit  ja innostuttua niistä - hetkeksi. Näppäimistöllä pelaamisessa ei ole sitä oikeaa tuntumaa, joten pelaaminen jää vain hetken huumaksi. Ryhdyin tutkimaan asiaa, voisiko asialle tehdä jotain ja törmäsin NES30-peliohjaimiin. Tuli ennenaikainen joulu. Jumalauta!!!

Tutkin hieman speksejä ja positiiviselta kuulostavia käyttäjäkokemuksia ja päätin tilata kaksi ohjainta samantien. Nintendo-ilta kavereiden kanssa lähti suunnitteluun ja alkoi armoton säätäminen. Tässä siis tutoriaali niille, jotka haluavat takaisin 90-luvulle Marion ja Luigin, sekä muiden japanilaisten älyvapaiden hahmojen pariin.

NES30 ennen avaamista.
Tarkoituksena oli löytää peliohjain, joka kattaisi myös muitakin emulaattoreita ja pelialustoja, kuin vain kasibittistä Nintendoa. NES30 osui silmään. Siinä on kasibittisen ohjaimen klassinen ulkonäkö, mutta Super Nintendon näppäinasettelu. Myös bluetooth-yhteys oli kriteerinä, koska halusin emulaattorit toimimaan myös jailbreakatulla iPadillani.

Kuin vanhan tutun tapaisi.
Asennus Mac-tietokoneeseen:
Käytän Mac-tietokonetta, joten asensin koneelleni OpenEmu -emulaattorin. Se oli emulaattorivertailussa monipuolisin ja graafisesti selkein. Väittäisin myös, että helppokäyttöisin. Pelit asentuivat helposti drag and drop -menetelmällä. Pelitiedostoja eli ROM:eja löytyy monestakin paikkaa, mutta itse pidän eniten saitista: Emuparadise.

NES30-ohjaimet saapuivat postiin. Kotiin tultua tunnelma oli niin huikea, etten ottanut edes kenkiä tai takkia pois päältäni, vaan kiirehdin suoraan testaamaan. Oli vähän nälkäkin ja kusihätä, mutta en ehtinyt niihin puuhiin. Ohjaimet oli saatava käyttöön ja pakko päästä kokeilemaan Contraa (aka Probotector).

Simulaatio siitä, kuinka pannareissa Tervonen oli.
Ohjaimet paritettiin Bluetoothilla Macin kanssa painamalla pohjassa start + B (mode 2). Kakkos-ohjain: start + B + R. Mac tunnisti ohjaimet ulkoisena näppäimistönä, joten seuraava vaihe oli määrittää ohjaimet OpenEmussa. Nätin käyttöliittymän takia ohjainten määrittäminen sujui vikkelään ja Tervonen oli jo pelien parissa.

OpenEmu - ohjaimen nappien määritys.
Nintendo-ilta lähestyi ja halusin todellisen pelikokemuksen tapahtuvan olohuoneessa, taulutelkkarin äärellä. Kytkin Maccini HDMI-kaapelilla televisiooni ja aktivoin TV:stä game moden, koska HDMI:n viive oli järkyttävä normiasetuksella. Television perusasetuksella Mario hyppäsi TV:n ruudulla melkein sekunnin jäljessä, joten Koopa vei Tervosta 6-0. Bluetooth-yhteys kantoi hyvin sohvalle asti, vaikka Mac oli TV:n vieressä. OpenEmusta löytyi filtteriasetuksia, joilla sai simuloitua vanhaa kuvaputkitelkkaria. Peli-iltana päätös käyttää CRT-filtteriä oli yksimielinen. Taulutelkkarissa pelit näyttivät muuten liian teräviltä ja etäännyttivät nostalgisesta tunnelmasta.

Videopeli-ilta.
Asennus iLaitteeseen:
Ohjainten kytkeminen iPadiin oli hieman työläämpi prosessi. Tai oikeastaan pelien näppäinasetusten konffaaminen tuotti päänvaivaa. Saattaa olla, että menin perse edellä puuhun, koska NES30-ohjaimen mukana tullut englanninkielinen ohjekirja oli kiinalaisten laatima, joten sisälsi paljon kielioppivirheitä. Oli meinaan pikkaisen hankalaa tulkita muutamaa kohtaa. Homma kuitenkin onnistui ja nyt on kasassa mobiili pelikone ja n. 2500 peliä. (buahahahahaha)

Ohjaimet pitää olla oikeassa moodissa kullakin laitteella, että keskustelevat bluetoothin välityksellä. Ohjaimen mode 2 toimii sekä iOS:illa että OSX:llä, joten omalla kohdalla ei tarvitse muistaa kuin tämän moodin näppäinyhdistelmä. Kun kytkee iPadin bluetoothin päälle, ohjaimet tulevat hetimiten näkyviin listalla. Paritus pysyy siis muistissa.

Mode 4 mahdollistaa touch-screen -pelien pelaamisen, joten esim. GTA:ta voi nyt pelata NES30-ohjaimella.

On sanomattakin selvää, että iPad ja iPhone vaativat jailbreakkaamisen, jotta laitteelle saa emulaattorin ja pelejä. Parhaaksi emulaattoriksi nousi RetroArch. Se ei ole ehkä niin kaunis ja yksinkertainen, kuin Macilla toimiva OpenEmu, mutta pienen harjoittelun jälkeen varsin monipuolinen sovellus. Cydiasta löytyi paketteja, jotka sisälsivät tuhansia pelejä, joten niitä ei tarvinnut ladata yksitellen.

iPad ja NES30 ovat hyvä paketti matkalle.
DOS ja muut alustat:
Eikä siinä vielä kaikki. Ohjaimet toimivat minkä tahansa pelin kanssa, kunhan vain määrittelee näppäimet kohdilleen. Uusimmat pelit niin PC:llä, Macilla kuin iPadillakin ovat pelattavissa ohjaimella. Macille löytyi mainio DOS-emulaattori Boxer, jolla voi pelata mm. Doomia, Duke Nukemia, Commander Keenejä yms. klassikoita. Suomalaiset shareware-pelit, kuten Liero ja Triplane Turmoil olivat yllättävän hauskoja pitkästä aikaan. Myös Cyber Dogs toi muistoja lapsuudesta.

Yhteenveto:
NES30-peliohjain oli alkuun täydellinen. Tuntuma oli lähes sama, kuin aidossa kasibittisessä. Mutta mitä enemmän pelasi, alkoi kaipaamaan alkuperäistä ohjainta. A ja B -napit tuntuivat millin-pari liian korkeilta, jotta pystyi liu'uttamaan peukaloa nopeasti napilta toisella. Tämäkin tuli siis lihasmuistista ja nyt piti opetella erilainen tekniikka. Ristiohjain oli herkkä. Nopeissa toimintapeleissä luotien väistely ja kyykkyyn meno koitui yleensä kuolemaksi, koska pelihahmo ei pysynyt kyykyssä. Alaspäin painaminen täytyi toteuttaa painamalla millilleen alas. Pienikin kallistaminen sivuille nosti hahmon ylös ja sivuttain liikeeseen. Tätä kirjoittaessa Contran eka kenttä edelleenkin peittoamatta. Perkele!!

Mutta jos hyväksyy asian, ettei pelaa pelejä, joissa pitää päästä nopeasti kyykkyyn, ovat ohjaimet huikeat. Jotkut pissaavat seisten, jotkut istualtaan. Senkin asian vain hyväksyy lopulta ja kaikilla on kivaa. Poikain Pietarin reissulla mukana ollut iPad ja peliohjaimet ja Track N Field olivat parasta hupia aikoihin. Oma keihästulos jäi kyllä vielä alle 80 metrin. Tekniikkalaji kyseessä. Jotkut osaavat supertekniikan, josta ei oltu skidinä kuultukaan. Meidän kisoissa tuo oli kiellettyä.

Protip:
Jos ostaa kaksi ohjainta, kannattaa numeroida ne. Helpottaa hahmottamaan kuka on peleissä kukin, ja kumpi ohjain paritetaan ja millä näppäinyhdistelmällä.

Protip 2:
Kytkimme Macciin kolmanneksi ohjaimeksi ulkoisen bluetooth-näppäimistön ja määritimme siihen 3. pelaajan näppäimet. NES30-ohjainten näppäimet vievät suurimman osan järjevistä kirjaimista näppäimistöltä, joten näppikseen jäi vapaaksi lähinnä numeroita. Kyllä niilläkin Off Roadia pelasi mukisematta.

Hinta:
Deal Extreme myy tuotetta muistaakseni 25 €:n kappalehintaan ilmaisilla postikuluilla, mutta kokemusten perusteella pakettia saa odottaa siitä puljusta toista kuukautta. Myös tullimaksut pamahtavat kaupanpäällisiksi. Itse löysin eurooppalaisen kaupan ja tilasin ne Playmodsista hintaan 36 € / ohjain + postikulut. Paketti tuli n. viikossa. Mielestäni hinta-laatu -suhde kohdallaan.

Arvio:
Nostalgiaa kaipaaville pakkohankinta. Hyvä vehje!

Koska tämä on blogi, ja helvetin trendikäs sellainen, niin kerro omat suosikki pelisi kommentit-kentässä.

lauantai 22. marraskuuta 2014

Hieno homma!

Hieno homma, tyypit! Blogi avattiin hetki sitten ja heti tuli kehitysideoita. Mm. videoiden mobiilikatselu tökki, joten siirsin matskut YouTubeen. Nyt ne toimivat kaikilla laitteilla.

Hieno homma!



perjantai 21. marraskuuta 2014

Focus Pulling Tips 08

Jakso 8 - "Sticky sliding plate and coffee mugs"

Versioinfo: YouTube, HD, iphone (.mov), 

Vapaita-elokuva purkissa. Viimeisten kuvauspäivien aikana kuvattu opetusvideo nipsun käytöstä, kun liukulevy ei meinaa irrota. Myös tärkeä vinkki maglinerin (bagliner) siisteydestä.

tiistai 18. marraskuuta 2014

Focus Pulling Tips 07

Jakso 7 - "Grip Tips 1 & 2"


Versioinfo: HD, iphone (.mov), spin-off, hyperlapse

Pitkät elokuvat olivat toistaiseksi purkissa. Tuli pari mainoskeikkaa, joissa toisessa olin grippinä. Focus pulling tips piti siis virallisesti lomaa, joten nämä ei mihinkään kauteen -kuuluvat jaksot merkattiin x-tunnuksin.

Ensimmäisessä jaksossa analysoin grip-työkaverini päättömän satanistista-merkkaustekniikkaa suhteessa omaan terävöittämiseeni. Päätöntä on myös se, että taustalla soi jostain syystä Robinin Puuttuva palanen.

Toisessa jaksossa annetaan vinkki, kuinka luoda motion control -ajo, ilman kallista motion control -rigiä. Tarkoituksena oli luoda yhdellä kuvalla kerrottava kohtaus, jossa valotilanteet ja pöydällä olevien asioiden järjestys muuttuisivat. Kuva yhdistettiin neljästä erillisestä kuvasta (neljästä eri kamera-ajosta), joissa kaikissa käytettiin metronomia määräämään tahti ja sitä myötä kuvan kesto. Minun tehtävänä oli liikuttaa Fisher-dollya ja osua teippimerkkeihin, tahti tahdilta. Jakson loppuun tuli epä-focuspullingtipsmaisesti loppukevennys.

Focus Pulling Tips 06

Jakso 6 - "Bag liner and hiding on the set"



Versioinfo: HD, iphone, sekoilu alkaa

Edellisessä väliteaser-jaksossa käytettiin poikkeuksellisesti editointia ja musiikkia. Oli siis aika nostaa hommaan kierroksia ja heittää bensaa liekkeihin.

Setissä on aina liikaa jengiä, joten tässä vinkki, kuinka pysyä pois muiden tieltä. Mukana myös (yleisön pyynnöstä) maglinerin, tarkoituksella väärin lausuttu bagliner, esittely.

Mukana myös muutama pystykuva-video, koska ne ovat kuulemma muodissa.

Jakson lopussa sponsorina Movi Gym. Oikeat sponsorit voivat ottaa minuun yhteyttä yksityisviestein.

Focus Pulling Tips 05

Jakso 5 - "Sneek preview"



Versioinfo: HD, iphone, season mid-break

"Vapaita"-elokuvaa kuvattiin kahdella RED Epic -kameralla ja monesti toinen kamerarunko oli kiinni Movi-stabilaattorissa. Tein tällaisen välitiiserin tulevista jaksoista, kun sarjan suosio oli tätä tehdessä huipussaan.

Tulevissa jaksoissa ei kuitenkaan nähty mitään näistä aiheista.

Musiikin lainasin Joona Kortesmäen Arjen ABC -sarjasta ja sarjan fontiksi löytyi aika makee kirjasintyyppi Adobe Premieren valikosta.

Focus Pulling Tips 04

Jakso 4 - "Dust-off and hairy brushes"



Versioinfo: HD, iphone, digestive kuukies

"Vapaita"-elokuvan kuvauksissa muistutus kaluston puhtaudesta ja siitä, ettei kannata puhallella laitteisiin.

Hmmm.. Mitäköhän kasibittisen Nintendon pelikasetit tykkäsi siitä, kun niihin lapsena puhalleltiin? 

Focus Pulling Tips 03

Jakso 3 - "Multiple cameras on the set"



Versioinfo: HD, iphone (.mov), kuvattu hätäiseen - salassa ja kiireellä

Uusi leffatuotanto alkoi. "Vapaita"-nimistä musiikkielokuvaa kuvattiin kesällä 2014 kahdella RED Epic -kameralla. Nimesin tämän tiedoston aluksi season 2, episode 1 - ikäänkuin tarkoituksena olisi tuottaa isompaa sarjaa. Eka kausi loppui kahteen jaksoon. Suunnittelin, että yksi elokuvatuotanto vastaisi yhtä kautta focus pulling tipsejä. Tälle kaudelle tuli myöhemmin monta jaksoa.

Kahvimukeihin ei kannata laittaa omaa nimeään, ettei jää kiinni, jos ne löytyvät setistä lojumasta.

Focus Pulling Tips 02

Jakso 2 - "Multi-finger markering and the tractor pull"



Versioinfo: standard definition, iphone (.mov), kopion kopio, tämänkin alkuperäinen HD-versio poissa

Tässä jaksossa näytetään erilaisia merkkaustekniikoita ja huippunopeaa terävöittämistä. Jakso valmistui ensimmäisen jakson huikean vastaanoton seurauksena. High velocity firefighterillä en tarkoita palomiestä vaan hävittäjälentokonetta. Eipä ollut aikaa korjata asiaa toisella otolla. Muutenkin Focus Pulling Tips luottaa spontaniuteen.

Tämäkin tuotettu "Päin seinää" -elokuvan tekemisen aikoihin keväällä 2014.


Focus Pulling Tips 01

Jakso 01 - "Information cheek"



Versioinfo: standard definition, iphone (.mov), kopion kopio Facebookista, alkuperäinen tuhoutunut

Ensimmäinen Focus Pulling Tips -jakso koskaan. Luotu "Päin Seinää" -elokuvan kuvauksissa keväällä 2014. Tervonen 1. kamera-assistenttina.

Homma lähti käyntiin Arne Con Carnen (nimi muutettu) yllytyksestä tuottaa opetusvideo. Rallienglanti valittiin kai selkeyden takia ja koska sen piti olla hauskan kuuloista. Näiden videoiden julkaisukanava oli alunperin Facebookissa Arnen seinällä. Nyt ne ovat yleisön pyynnöstä koottuna yhdessä paikassa.

Videon ja myöhempien jaksojen tarkoituksena oli kertoa elokuvatyöläisyydestä huumorin keinoin. Sarja uppoaisi siis leffatyöläisiin ja neljävuotiaisiin.