Sivut

perjantai 24. tammikuuta 2020

Onks appeja? - Available.

Viime aikoina on ollut vaikeuksia löytää duunareita omaan työryhmään, kun kaikki ovat työllistettyjä. Soittorumba on pitkä ja joskus joutuu käymään koko puhelinluettelon läpi. Ja silti jäädä ilman vapaita tekijöitä. Mitä jos jokainen ilmoittaisi omat vapaana olonsa – tyhjät päivänsä – yhteen kalenteriin? Ja jos kaikki alkaisivat käyttämään tätä yhteistä kalenteria, meidän jokaisen elämä helpottuisi ja työ löytäisi tekijän. Siihen(kin) on olemassa sovellus, joka vaikuttaisi olevan uusi elokuva- ja TV-freelancereiden Facebook ja MOL.


Available on sovellus, jonka avulla freelancer voi ilmoittaa vapaat päivänsä, jolloin haluaa keikalle. Sovelluksen avulla esim. tuottajat voivat löytää etsimiään henkilöitä (kuvaaja, valaisija, maski, puku, lavastus, grip jne.) seuraavaan tuotantoonsa, tai kuvaajat pystyvät kasaamaan oman ryhmänsä käden käänteessä. Tai näin ainakin on mahdollista, kunhan kalenterista löytyy tarpeeksi tekijöitä oikeille päiville.


Idea on vanha, mutta siitä ei ole vielä löytynyt standardia, jota kaikki alkaisivat käyttämään. Jospa tästä tulisi sellainen?

Sovellus vaikuttaa olevan vielä kehitysvaiheessa. Vastaan on tullut kankeuksia kuten mm. kalenterin editoimisen kömpelyys tai käyttöjärjestelmän notifikaatiobugit, mutta sovelluksen kehittäjät ovat kyllä hyvin kartalla niistä. He ovat ilmaisseet päivittävänsä sovellusta aina, kun ehtivät. Sovelluksen kehittäjät ovat myös elokuva-alan freelancereita, joten kuuntelevat varmasti kollegoitaan ja haluavat tehdä tästä mahdollisimman hyvän.

Itse haluaisin ominaisuuden ruksata kaikki päivät vapaaksi (poisluettuna viikonloput). Tämän jälkeen olisi helppoa käydä merkkaamassa päivät, jolloin olen varattuna muihin hommiin. Joku ehdotti Availablen ryhmissä myös oman henkilökohtaisen kalenterin tuomis- ja synkkaamismahdollisuutta sovellukseen. Tällöin käyttö olisi saumatonta ja kalenteritoimintoa voisi käyttää pelkästään omalla kalenterisovelluksella. Ideoita saa ja kannattaa ehdottaa kehittäjälle. Itsekin laitoin jo oman vikalistani ja ehdotukset twiikeistä ja hackxxeista!

Availablen perusasiat kylläkin toimivat, joten mikään ei estä käyttämästä sitä.

Profiilin luonti on helppoa. Oman kuvan lisäksi käyttäjä voi jakaa omat kotisivunsa, bion ja profiloitumisen. "Occupation" ja "Skillset" -kohdat täytetään hashtagein, joka auttaa eri roolien kuten #1AC, #Cinematographer tai #Gaffer hakemisessa.  Tämän jälkeen kannattaa etsiä ja lisätä kavereita omaan piiriinsä. Piirit tulevat hyötykäyttöön tilanteessa, kun täytyy palkata uusi ja tuntematon tekijä. Tällöin on hyvä nähdä tämän uuden tuttavuuden kaveripiiri ja bongata sieltä omat tutut. Tutuilta voi sitten vaikka kysellä kokemuksia tästä uudesta friikusta. Ja uudet tuttavuudethan ovat aina tervetulleita.

Vaikkei sovelluksen kautta tuntuisi saavan älyttömästi keikkaa, on se mielestäni äärimmäisen tärkeä verkostoitumisen kannalta. Available auttaa rikkomaan myös rajoja kansainvälisille vesille – jos vaikka ulkomaalainen kuvausryhmä on tulossa Suomeen ja he haluavat paikallisen työryhmän. 

Tämän takia kannattaa näyttää naamaansa sovelluksen FIN-aiheisissa ryhmissä.


Plussat
- nopeuttaa ryhmän kasaamista
- auttaa löytämään uusia ihmisiä

Miinukset
- vaatii molemminpuolista aktiivisuutta toimiakseen täydellisesti


Available on ilmainen ja saatavilla Apple Storesta ja Google Playsta