Sivut

maanantai 23. huhtikuuta 2018

Tervonen! testaa: Black Eye - Cinema Wide

Alkusanat:
Johan on älypuhelimesta alkanut muovautumaan jokapäiväinen työkalu Tervoselle kuvaajan duuneihin. Hankin aikoinaan Lumu 1 -valotusmittarin iPhoneeni ja se osoittautui varsin päteväksi vehkeeksi. Aloin myös käyttämään Artemis Director's Viewfinder -sovellusta ja sitä varten ostin halvan lisäkelinssin kattamaan sovelluksen laajempia polttovälisimulaatioita. Paketti alkoi kuitenkin olemaan melko hidas ja epäkäytännöllinen pitää kasassa kenttäkäytössä.

Ryhdyin pohtimaan ratkaisua ja mietin jopa oman kuoren 3D-printtaamista, mutta vastaani tuli Black Eye -niminen suomalainen linssivalmistaja.

Heiltä löytyy Twister plus -sarjan kuoria puhelimiin, jonka ansiosta linssin saa pysymään kiinni ilman kömpelöä klipsiä. Kuoren ansiosta linssi pysyy kiinni vaikka puhelimen laittaisi taskuun.

vanhalla clip-on linssillä ja Lumu 2:lla
Twister-kuorella ja Lumu 2:lla. Puhelimen alla linssisuojus ja pöydällä Black eyen Fisheye
Lumu päivittyi myös uuteen versioon ja sen kiinnitys puhelimeen on edelleen yhtä hauras. Vanha Lumu upposi luurin 3,5mm liitäntään ja uusi Lumu Power hyödyntää iPhonen Lightning connectoria. Uudesta paketista tuli kuitenkin hieman mobiilimpi.

Vielä kun saisi kuoren, jossa on Twister-mountti Black Eyen linsseille ja kaksi-osainen kuori puhelimeen, jolla Lumun saisi suojattua ja jäykistettyä yhdeksi kokonaisuudeksi, niin ai että.

CAD henkilöt ja 3 D printtausta ossaavat työ ukot: soitelkaa!


Black Eye Cinema Wide:
Black Eyen linssit uhkuivat laatua jo paketista ulos tullessaan. Materiaalit tuntuivat laadukkailta ja kiinnityspatentti pitävältä. 120 astetta kattava linssi (0.4x) on tehty lasista ja sitä ympäröi alumiininen kotelointi. Vastavalosuojan ansiosta flaret jäävät minimaalisiksi, joka antaa lisää kontrastia yleensä niin huntuisiin kännykuviin. Kuvausjälki on siis melko terävää ja flaretonta.

Kuori ja linssi tuovat puhelimeen lisää painoa ja kokonaisuuden saaminen Tervosen tiukkoihin farkkuihin vaati harjoittelua. Paras tulos oli jättää linssi taskun ulkopuolelle, nojaamaan taskun reunaan. Siitä se on myös nopea tempaista käteen, kun alkaa tapahtumaan.

Linssisuojus on myös alumiinia ja kiinnittyy linssin eteen kumitiivisteellä. Irrottaminen ja asentaminen on siis nopeaa ja tuntuu pysyvän tarpeeksi tiukasti kiinni. Kokonsa puolesta linssisuojus on helposti hukattavissa eli se kannattaa muistaa laittaa aina taskuun, koska optio narukiinnityksestä puuttuu. Tosin, jos siinä olisi naru, ottaisin sen pois (tämä hauska video tuli mieleen tässä vaiheessa).

Kuvaaminen ja linssien vaihtaminen oli nopeaa. Twister-kuoreen sopii myös muut Black Eyen linssit, kuten mm. makro, fisheye ja kolminkertainen tele-objektiivi. Kierteet eivät ole pitkät, joten linssin vaihto tapahtuu lyhyellä kierähdyksellä.

Tässä hieman vertailua ja otoksia.


Kuva jalustalta, samasta paikasta:
iPhone SE oma linssi

Cinema Wide 0.4x


 0.4x halpis super wide-linssi



Artemiksen läpi todettua: iPhone + Cine Wide vastaa super35mm-kennolla 12mm objektiivia.
iPhone SE:n oma linssi

Cinema Wide 0.4x

 0.4x halpis wide-linssi


Cinema Widen ja halpislinssin erot ovat suuret vääristymän sekä laadun puolesta. Seuraavaksi pari kuvaa, jotka RAJATTU samankokoisiksi. Eli kamerapaikka on muuttunut linssien välillä.

iPhone SE


Cinema Wide

iPhone SE
Cinema Wide



Kuten kuvista huomaa, Cinema Wide -linssi muuttaa perspektiiviä laajemmaksi – kuvan auto "pullistuu" keskeltä ja piha-aidan syvyys kasvaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole vääristymä, vaan laajan linssin ominaisuus. Kuvia ei ole käsitelty. Kuvista huomaa Cinema Widen tuovan kuviin hieman vihreää sävyä. Ja senkin toteaa vasta, kun vertailee linssillä ja ilman otettuja versioita, joten "sävyvirhe" on melko pieni ongelma.


Yhteenveto: 
Erittäin jämäkän laadukas lisäkelinssi älypuhelimiin. Moni käyttäjä arvostaa clip-on mahdollisuutta, mutta Tervosen "kuppi teetä" on fiksimpi ratkaisu: Twister-kuori. Tuntuu vain, että Twister-kuoret ovat kiven alla. Kannattaa siis lähestyä suoraan asiakaspalveluun, jos omaan malliin ei kuorta löydy. Tervosenkin iPhone SE Twister-kuori löytyi Black Eyen varastosta, vaikka verkkokaupassa sitä ei mainittu.

Tervosen testi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Black Eye Lensin kanssa.

Black Eye Lens
https://blackeyelens.com/