Sivut

torstai 2. elokuuta 2018

Tervonen! testaa: reissukamppeet

Alkusanat

Tervonen on kova reissaamaan, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, ja tykkää pakata kevyesti. Käsimatkatavarat ovat olleet hyvä rajoite pakkaamismäärän suhteen – jos jokin asia ei mahdu käsimatkatavaroihin, sitä ei tarvitse ottaa mukaan.

Etelä-Amerikan ja Karibian reissut on pyöräytetty kevyesti viisillä kalsareilla, T-paidoilla ja sukkapareilla. Pakkaamisen pienuutta ja hienoutta on hierottu vuosikausia Tervosen luottoreissukaverin El Macon (aka Kaivokselan kauhustreet fighter -nimi) kanssa.

El Macolla on teoria kalsareiden käytöstä: yksiä kalsareita voi käyttää neljä päivää, kunhan muistaa kääntää ne ensimmäisessä vaihdossa takaperin, seuraavaksi nurinpäin ja viimeiseksi vielä kerran takaperin. Ja tämän jälkeen kalsarit voi vaihtaa päittäin matkakumppanin kanssa, koska hänellä on eri bakteerikanta. Eli näin ollen kaksi kundia pärjää kaksilla kalsareilla aivan hyvin kahdeksan päivää.

Reppureissailu on ollut mukavaa ja varusteet kulkijoiden näköisiä. Tervonenkin on varmaan näyttänyt Unabomberilta pölyisen mustassa armeijarepussaan ja El Maco herättänyt hämmennystä pienen pienellä koulurepullaan.

Reissujakin on monenlaisia, joten rähinäreppu ei ole aina se sopivin ja tyylikkäin vaihtoehto (vaikkakin on palvellut erinomaisesti). Tästä johtuen Tervonen alkoi tutkimaan harteilleen vähän siistimpää vaihtoehtoa, ettei Galapagossaarten pölyt ja havanalainen koiranpaska kulkeudu mukana jokaikiselle reissulle

Kriteerit olivat kuitenkin edelleen samat:
  • laukun on mahduttava käsimatkatavaroihin
  • laukun on oltava ergonominen
  • laukun kapasiteetin tulee täyttää tarpeet
  • laukun pitää sopia Tervosen tyyliin ja ladon ovien kokoisiin hartioihin

Etsintä

Tuntien googlailun tuloksena oli, että sopivat laukkuratkaisut olivat harvassa. Hyvännäköiset laukut olivat yleensä epäkäytännöllisen oloisia ja toimivalta tuntuvat laukut rumia. Sitten Tervonen bongasi sveitsiläisen laukkuvalmistajan Qwstionin. Qwstionin ratkaisut herättivät Tervosen mielenkiinnon ulkonäöllään ja ominaisuuksillaan. Yrityksellä on myös korkeat arvot eettisesti ja ekologisesti valmistettavissa tuotteissaan.

Qwstion Weekender -laukku, washed black


Laukkua myy Suomessa Mukama, jolla oli tarjolla muutakin mielenkiintoista reissukampetta, juuri Tervosen tarpeisiin. Tervonen tarvitsi uudet rensselit matkustustamista varten, kuten esim. hienon, edustavan näköisen käsimatkatavaralaukun ja nykyrikollisilta suojatun RFID-lompakon. Ja näitähän Mukamalta löytyi, joka lähtikin mukaan Tervosen testiin kaupallisen yhteistyön merkeissä.

Bellroy Travel -lompakko, charcoal

Unboxing

Tuotteet olivat pakattu kierrätysmuovista tehtyyn pussiin, jossa luki isolla, että pussin voi ottaa talteen hyötykäyttöön kuten esim. pyykkipussiksi sen narulla toimivan sulkumekanismin ansiosta. Tervonen otti pussin talteen ja viikkasi sen kaappiin odottamaan El Macon syntymäpäiviä.

Qwstion Weekender -laukku näytti ja tuntui juuri siltä mitä odottikin. Se oli laadukkaasti ommeltu ja kasattu kokonaisuus. Materiaaleina on käytetty 100% puuvillaa ja nahkaa, ja koko komeus on vettä hylkivä.



Weekender on olkalaukku, mutta siinä on bonuksena reppuhenkseliksi muovaantuva kantohihna. Tämän ansiosta laukkua ei tarvitse roikottaa yhdellä olalla, vaan siitä saa myös helposti selkärepun. 


Laukussa on paljon erikokoisia taskuja mm. tabletille, juomapullolle ja jopa 17-tuumaiselle läppärille(!!!). Tilavuutta laukulla on 30 litraa ja ulkomitoiltaan (50 x 33 x 20 cm) laukku läpäisee käsimatkatavarastandardit.


Seuraavana kääreiden peitosta löytyi Bellroy Travel -matkalompakko. Lompsa, jota Tervonen olisi tarvinnut jo vuosia sitten... koska siinä on kynä. Kynä, jolla kirjoittaa maahansaapumislomake ja postikortit kotiin. Kynä, jota olisi tarvittu nollaamaan Couchsurfing-isännän modeemi. Kynä, jolla olisi voitu lahjoa serbialainen tullivirkailija. Kyniä ei ole koskaan missään, mutta nyt tämän jälkeen sellainen kulkee aina mukana.


Hienon kynän lisäksi lompakossa on myös omat paikat lentolipuille, passille, SIM-kortille sekä pankkikorteille. Ja kaikki sulkeutuu nahkaiseen RFID-suojattuun pakettiin, joka sujahtaa mukavasti housun taskuun ja pysyy suojassa rosvoilta ja heidän etälukulaitteiltaan.

Tervosen reissupaketin päivitykseen kuului myös mikrokuitupyyhe, koska yleensä hostelleissa ei ole joutseneksi taiteltuja uimahallilta haisevia froteepyyhkeitä. Mukaman sivulta löytyi Matador NanoDry -pyyhe. Pyyhe on paketoitu pehmeään silikoniseen koteloon, jonka saa jousihaan avulla roikkumaan laukun ulkopuolelle. Näin pyyhkeen voi ottaa mukaan märkänäkin. Tosin Tervonen teki kuivumistestin (joka vaati alkuun kovan luokan uimista) ja pyyhehän kuivahtaa silmissä materiaalinsa ansiosta.

 


Stressitesti

Jotta ymmärtäisi Weekenderin hulppean kapasiteetin, Tervonen teki pienen stressitestin. Tervonen pakkasi testimielessä n. kolmen yön tarvittavat roinat laukkuun. Roinat, joilla El Maco eläisi kuukauden.



Yhteenveto

Weekender on varsin mainio laukku, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Veden hylkivyydestä iso plussa, vaikka Tervosella ei olekaan tapana jäädä sateeseen seisomaan. Tavaraa mahtuu mukaan runsaasti ja kantamisergonomia on otettu huomioon reppuhihnojen ansiosta.

Belroyn lompakko on perusajatukseltaan ja laadultaan erinomainen. Ainoastaan koko on pienoinen pettymys, jos on tottunut slimmeihin ja pieniin lompakoihin. Eli pettymys pieni, lompakko suuri. Toki tässä on kyseessä matkalompakko, johon on tarkoitus mahduttaa passi ja lentoliput. Ja tässä lompakossa on KYNÄ!! Eli menee siis ehdottomasti jatkoon, kun on kyse matkustamisen mukavuudesta ja tietosuojasta.

Matadorin pyyhe tuntuu yllättävän mukavalta vaikka onkin nenäliinan paksuista nanokuitua. Pyyhe kuivaa hyvin ja kuivuu narulla ennätysajassa. Sen voi myös sulloa märkänä koteloonsa ja jatkaa matkaa. Kotelo on silikonia ja se kerää itseensä kaiken pölyn ja pikkuroskan, mihin osuu, joten sitä ei sovi pudottaa hiekkaan tai likaiselle lattialle.

Tässä tällainen kattaus. Tajusin, ettei videon testissä tullut pakattua hammasharjaa ja muita kylppärikamppeita. Väitän kuitenkin, että pikku pussukka mahtuisi Weekenderin päätyyn, koska Olympus-järkkärin viereen jäi vielä ilmaa.

Miten itse pakkaat? Vai pakkaako äitisi? Kommentoi alla olevaan kenttään, mitä vielä voisi tehdä matkustusmukavuuden parantamiseksi. Kotiin jääminen ei ole oikea vastaus. Tervonen on luotu kulkemaan.

Linkkejä

Mukama

maanantai 23. huhtikuuta 2018

Tervonen! testaa: Black Eye - Cinema Wide

Alkusanat:
Johan on älypuhelimesta alkanut muovautumaan jokapäiväinen työkalu Tervoselle kuvaajan duuneihin. Hankin aikoinaan Lumu 1 -valotusmittarin iPhoneeni ja se osoittautui varsin päteväksi vehkeeksi. Aloin myös käyttämään Artemis Director's Viewfinder -sovellusta ja sitä varten ostin halvan lisäkelinssin kattamaan sovelluksen laajempia polttovälisimulaatioita. Paketti alkoi kuitenkin olemaan melko hidas ja epäkäytännöllinen pitää kasassa kenttäkäytössä.

Ryhdyin pohtimaan ratkaisua ja mietin jopa oman kuoren 3D-printtaamista, mutta vastaani tuli Black Eye -niminen suomalainen linssivalmistaja.

Heiltä löytyy Twister plus -sarjan kuoria puhelimiin, jonka ansiosta linssin saa pysymään kiinni ilman kömpelöä klipsiä. Kuoren ansiosta linssi pysyy kiinni vaikka puhelimen laittaisi taskuun.

vanhalla clip-on linssillä ja Lumu 2:lla
Twister-kuorella ja Lumu 2:lla. Puhelimen alla linssisuojus ja pöydällä Black eyen Fisheye
Lumu päivittyi myös uuteen versioon ja sen kiinnitys puhelimeen on edelleen yhtä hauras. Vanha Lumu upposi luurin 3,5mm liitäntään ja uusi Lumu Power hyödyntää iPhonen Lightning connectoria. Uudesta paketista tuli kuitenkin hieman mobiilimpi.

Vielä kun saisi kuoren, jossa on Twister-mountti Black Eyen linsseille ja kaksi-osainen kuori puhelimeen, jolla Lumun saisi suojattua ja jäykistettyä yhdeksi kokonaisuudeksi, niin ai että.

CAD henkilöt ja 3 D printtausta ossaavat työ ukot: soitelkaa!


Black Eye Cinema Wide:
Black Eyen linssit uhkuivat laatua jo paketista ulos tullessaan. Materiaalit tuntuivat laadukkailta ja kiinnityspatentti pitävältä. 120 astetta kattava linssi (0.4x) on tehty lasista ja sitä ympäröi alumiininen kotelointi. Vastavalosuojan ansiosta flaret jäävät minimaalisiksi, joka antaa lisää kontrastia yleensä niin huntuisiin kännykuviin. Kuvausjälki on siis melko terävää ja flaretonta.

Kuori ja linssi tuovat puhelimeen lisää painoa ja kokonaisuuden saaminen Tervosen tiukkoihin farkkuihin vaati harjoittelua. Paras tulos oli jättää linssi taskun ulkopuolelle, nojaamaan taskun reunaan. Siitä se on myös nopea tempaista käteen, kun alkaa tapahtumaan.

Linssisuojus on myös alumiinia ja kiinnittyy linssin eteen kumitiivisteellä. Irrottaminen ja asentaminen on siis nopeaa ja tuntuu pysyvän tarpeeksi tiukasti kiinni. Kokonsa puolesta linssisuojus on helposti hukattavissa eli se kannattaa muistaa laittaa aina taskuun, koska optio narukiinnityksestä puuttuu. Tosin, jos siinä olisi naru, ottaisin sen pois (tämä hauska video tuli mieleen tässä vaiheessa).

Kuvaaminen ja linssien vaihtaminen oli nopeaa. Twister-kuoreen sopii myös muut Black Eyen linssit, kuten mm. makro, fisheye ja kolminkertainen tele-objektiivi. Kierteet eivät ole pitkät, joten linssin vaihto tapahtuu lyhyellä kierähdyksellä.

Tässä hieman vertailua ja otoksia.


Kuva jalustalta, samasta paikasta:
iPhone SE oma linssi

Cinema Wide 0.4x


 0.4x halpis super wide-linssi



Artemiksen läpi todettua: iPhone + Cine Wide vastaa super35mm-kennolla 12mm objektiivia.
iPhone SE:n oma linssi

Cinema Wide 0.4x

 0.4x halpis wide-linssi


Cinema Widen ja halpislinssin erot ovat suuret vääristymän sekä laadun puolesta. Seuraavaksi pari kuvaa, jotka RAJATTU samankokoisiksi. Eli kamerapaikka on muuttunut linssien välillä.

iPhone SE


Cinema Wide

iPhone SE
Cinema Wide



Kuten kuvista huomaa, Cinema Wide -linssi muuttaa perspektiiviä laajemmaksi – kuvan auto "pullistuu" keskeltä ja piha-aidan syvyys kasvaa. Kyseessä ei kuitenkaan ole vääristymä, vaan laajan linssin ominaisuus. Kuvia ei ole käsitelty. Kuvista huomaa Cinema Widen tuovan kuviin hieman vihreää sävyä. Ja senkin toteaa vasta, kun vertailee linssillä ja ilman otettuja versioita, joten "sävyvirhe" on melko pieni ongelma.


Yhteenveto: 
Erittäin jämäkän laadukas lisäkelinssi älypuhelimiin. Moni käyttäjä arvostaa clip-on mahdollisuutta, mutta Tervosen "kuppi teetä" on fiksimpi ratkaisu: Twister-kuori. Tuntuu vain, että Twister-kuoret ovat kiven alla. Kannattaa siis lähestyä suoraan asiakaspalveluun, jos omaan malliin ei kuorta löydy. Tervosenkin iPhone SE Twister-kuori löytyi Black Eyen varastosta, vaikka verkkokaupassa sitä ei mainittu.

Tervosen testi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Black Eye Lensin kanssa.

Black Eye Lens
https://blackeyelens.com/


tiistai 27. maaliskuuta 2018

Tervonen! testaa: Orelo -korvatulpat

Alkusanat
Pitkään ns. "joulukuusimallisia" korvatulppia käyttäneenä punk rock -basistina aloin hermostumaan tulppien epätasaisesta äänenlaadusta. Joskus fengshui oli hyvä, kun tulpat asettuivat luonnollisesti korvakäytävään. Toisinaan tulpat menivät hieman vinoon lytäten tulpan läpi kulkevan reiän täysin kiinni. Tällöin soundi alkoi muistuttamaan perinteisiä, täysin vaimentavia, keltaisia Ear-tulppia.

JJ Ironcock aka Manskun Nyrkki (tuttu pizza-arviosta) suositteli kovana rumpalina Orelon valettuja korvatulppia. Hän kehui, kuinka Oreloilla kuuli laulun ja soittimet, eikä päätä vihlonnut vinkaisut tai kierrot.

Hinta kuumotti alkuun, koska korvatulpat ovat taipuvaisia häviämään esiintymislavalle. Vai ovatko soittajat taipuvaisia hävittämään tulppia? Se riippuu paljonko soittaja on juonut alkoholia ja siihen vaikuttaa muuttuja: paljonko alkoholia on ollut tarjolla.

Tätä laskutoimitusta ratkoessani varasin alitajuisesti ajan Orelon vastaanotolle ja tein ostopäätöksen.

Käynti Orelossa
Värivaihtoehtoja. Kirkkaat erottuvat baarin lattialta.
Homma hoitui ketterästi. Sain esittelyn eri tulppavaihtoehdoista ja väreistä sekä filtteristä, jotka pitivät huolen, kuinka paljon äänenpainetta korvaan pääsee ja ei pääse – tärkeitä taajuuksia kuitenkaan leikkaamatta.

Filttereiden sijaan oli myös mahdollisuus tilata korvamonitoreihin yhteensopivat tulpat. "Niihin voi kuristua ja ne jäävät jalkoihin", tuumasi Tervonen ja tilasi vähiten teknisimmät Orelon b-malliset tulpat, -15 -filttereillä, joka olivat oiva valinta rock-musiikkiin.

Kustomoituja tulppia varten oli luotava muotti korvakäytävästä. Tätä varten korvat tarkistettiin, ettei korvissa esiintynyt mitään esteitä. JJ Ironcock oltiin kuulemma passitettu korvahuuhteluun liiaallisen vaikun takia. Sillä määrällä vaikkua ei tulppia olisi tarvittu rumpujen takana, mutta vaikku alkoi häiritsemään JJ:n seurapiirielämää... (Harhailin vaikkuun, anteeksi.) Kun korvat todettiin puhtaiksi, niihin asennettiin pieni vanunpala estämään massan valuminen syvemmälle. Sitten massaa turautettiin korviin aika isolla ruiskulla ja annettiin kuivua n. 3 minuuttia. Tämän jälkeen klimpit irrotettiin korvista ja homma oli asiakkaan osalta valmis. Niistä klimpeistä sitten valettiin muotit, joihin tulpat ja filtterit sovitettiin – täysin käsityönä.

Unboxing
Tervosen valinta oli "läpinäkyvä".
Siinähän sitten etsit niitä sieltä lattialta
Kuukautta myöhemmin tulpat saapuivat postilaatikkoon. Mukana tuli näppärä peltiboksi ja puhdistusvälineitä.

Tulpat ovat vesipestävät, kunhan muistaa irrottaa filtterit. Ne eivät siedä vettä. Tukkeutuvat ilmeisesti, jonka myötä kadottavat toimintakykynsä ja alkavat dempata soundia.









Käyttökokemuksia, joita päivitän sitä mukaan, kun pääsen kokeilemaan

Keikkayleisössä
Kävin kuuntelemassa Helsinkiläistä punk rock -yhtyettä ja kokemus oli hämmentävän hyvä. Eniten jännitti, putoavatko tulpat päästä ja häviävät baarin lattialle. Eivät pudonneet. Tulpat pysyivät päässä melko sitkeästi. Jopa niin sitkeästi, että korvia alkoi jomottamaan setin loppupuolella. Tottumiskysymys, tulpat kuulemma mukautuvat käytössä.

Jomotus oli kuitenkin sen arvoista. Keikka kuului niin hyvin kuin miksaaja pystyi soundin keikkapaikkaan luomaan. Otin välillä tulpat pois päästä ja kuuntelin hetken ilman niitä vertailun vuoksi. Laitoin tulpat takaisin päähän ja fiilis oli kuin joku olisi vain kääntänyt volumea hiljemmalle. Laulu kuului yhä, siinä missä kitara, basso ja rummutkin. En siis kokenut kadottavani mitään kokonaisuudesta.

Bänditreeneissä/lavalla
Päivitys 15.4.18: Nyt pari viikkoa käytössä olleet tulpat ovat näyttäneet puolensa. Erinomainen fiilis! Ei pysty edes ajattelemaan paluuta "joulukuusiin". Muutamat treenit ja yksi keikka takana. Tulpat istuvat hyvin, eikä ole ollut merkkiäkään lonksumisesta tai pelkoa irtoamisesta. Tuntuu myös, että aiemmin mainitsemani jomotus on kadonnut tyystin. Eli tehdasjäykkyys on ohitettu. Nyt olemme tulppien kanssa yhtä!

Yhteenveto
Tätä kirjoittaessa fiilis on hyvä. Kunhan tulpat päätyvät aina käytön jälkeen rasiaan ja rasia reppuun, niin tässä on tulpat moneksi vuodeksi. En tiedä löystyvätkö tulpat vuosien saatossa vai voiko korvakäytävän koko muuttua. Silti, tässä on ehdoton valinta aktiivisille live-musiikin ystäville.

Orelo valmistaa myös kuulosuojaimia moneen muuhunkin tarkoitukseen, kuten uintiin, teollisuuteen tai vaikka metsästykseen. Kannataa tsekata:

Tervosen testi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Orelon kanssa.

Orelo
https://www.orelo.fi/
Hämeentie 81-83
00550 Helsinki

tiistai 13. helmikuuta 2018

Onks Appeja? - Today's Call Sheet

Oletko henkilö, joka ei halua paperista call sheetiä ja tykkää mielummin lukea päivän kuvausaikataulun puhelimesta tai tabletilta? Ovatko call sheetit aina hukassa sähköpostilaatikon pohjalla? Varsinkin pidemmän tuotannon aikatauluttaminen vaatii useimmiten muutoksia, joten mailiboksi on todella täynnä call sheet -aiheisia viestejä. Tähän on ratkaisu... CS eli Counter-Strike! Aaeeööö.. Eli Today's Call Sheet!! 

Today's Call Sheet on sovellus, joka tallentaa call sheetit yhteen paikkaan, josta ne ovat helposti löydettävissä.

Sovellus toimii yksinkertaisesti: kun sovelluksen avaa, tulee päänäkymään kyseisen päivän call sheet. Päivää voi vaihtaa kalenteritoiminnolla sekä swiippamalla oikealle tai vasemmalle.

Call sheetit tuodaan ohjelmaan mistä tahansa sovelluksesta (Gmail, Mail, Google Drive jne.) "action"-napilla. Sovellus tukee toistaiseksi ainostaan PDF-formaattia.



Sovellus on melko uusi ja toimii ainoastaan Applen laitteilla (iOS 9, 10 ja 11). Tervonenkin sai jo pari kehitysideaa:
● kalenterinäkymästä poistuminen täppäämällä kalenterin ulkopuolelle. Nyt kalenterista pääsee pois vain näpäyttämällä kalenterin ikonia.
● päivien vaihtaminen swiippaamalla voisi olla herkempi. iPhone SE:llä ainakin joutuu pyyhkäisemään pitkän matkan ruudun reunasta toiseen.
● vaakamoodi olisi kova juttu ainakin iPhone SE:n pikkuruudulle.

Kehittäjä ottaakin mielellään ideoita vastaan ja niitä voi heitellä tänne.

Today's Call Sheet App Storesta hintaan 2,29 € 
(tai 8,99 TL, kuten Tervosen turkkilainen AppStore sanoo)