Sivut

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Tervonen testaa: EverDrive N8

Johdanto

Tervonen testasi taannoin mainiot NES30-peliohjaimet, jotka perustuivat emulaattoreiden kanssa pelaamiseen. Ohjaimet toimivat BlueTooth-yhteydellä tietokoneen ja iPadin kanssa.

Vanha kunnon kasibittinen ja alkuperäisten ohjainten tuntuma kuitenkin houkuttelivat, joten NES kaivautui esiin kaapin syövereistä. Laite piti toki ensin avata ja puhdistaa pölyistä, koska pelikasetit eivät lukeutuneet kunnolla. Puhaltaminenkaan ei auttanut (sarkasmivaroitus!).

Laitehan lähti toimimaan kuin uusi. Miettikää: kuinka moni yli 30 vuotta vanha elektroniikkalaite toimii edelleen kuten NES? Uskomatonta laatua. Vain kalasnikovi pystyy parempaan. Ennen vanhaan osattiin valmistaa ja oltiin ylpeitä tuotteista.

Pelejä ei omasta hyllystä löytynyt kuin vaatimattomat kolme kasettia. Ja yksi kaseteista ei ole edes oma, vaan edelleen lainassa naapurin Markukselta. Hmm.. Olisikohan ollut lainassa vuodesta 1997? Markus, ota yhteyttä, niin palautan sulle tuon Turtlesin.

Kirppareillakin kaseteista pyydetään sikamaiset yli 20 euroa ja kaikista suosituimmista/harvinaisimmista peleistä saa pulittaa satasen luokkaa. Eikä niistäkään ole takuuta onko sinne joku Jonne puhaltanut parantumattomat korroosiot.



Emulaattori-forumeilla tuli vastaan mielenkiintoinen tuote. EverDrive. Kyseessä on ilmeisesti joku ukrainalainen harrastaja, joka on kehittänyt SD-korttiadapterin NES:ille. Pitihän sellainen päästä testaamaan.

Alkuun lyhyt video...



EverDrive

Erilaisia EverDriveja on lukuisille konsoleille kuten Super Nintendo ja Nintendo 64, Famicom... , mutta Tervosta kiinnosti eniten EverDrive N8 NES:ille.

Laite on rakennettu vanhan NES-kasetin sisään, johon on kaiverrettu aukko SD-kortille. Tämä ukrainalainen tyyppi kuulemma haalii paskoja NES-pelejä ja ottaa niistä kuoret talteen, ja rakentaa kasettien sisään EverDriven. Ansaitsisi työstään mitalin.

Homma toimii yksinkertaisesti

SD-kortille siirretään pelien ROM-tiedostot ja EverDriven oma käyttöjärjestelmä. Kortti laitetaan sisään EverDriveen ja pelikasetti Nintendoon. Käyttöjärjestelmän avulla käyttäjä pääsee navigoimaan arkistojaan ja lataamaanhaluamansa pelin konsolin välimuistiin. Sitten pelataan.

Homma toimii äärimmäisen helposti. SD-kortille mahtuu joka ikinen NES-peli, mitä on koskaan julkaistu. Siis ihan jokainen! Ja niiden päälle vielä fanien tekemät hackit eli omat muokatut versiot peleistä kuten Super Mario afropäisenä. Tervonen poisti heti moiset pyhäinhäväistykset.


Lopputulos

Alkuhuuma on edelleen päällä, joten laitteen arviointi tai pisteytys menee vaarallisen sokeaksi tässä vaiheessa. Jos tarkkoja ollaan niin Tervosen NES-huuma on ollut ongelma jo yli 20 vuotta, joten oikein mieluisa laite tässä on kyseessä.

Seuraavaksi täytyy hankkia kuvaputkitelevisio. Taulutelkkarilla pelit näyttävät paskoilta eikä Zapper toimi. Fuck UHD!! SD-kuva on tullut takaisin!